Diş eksikliği, sağlık açısından ve estetik açıdan olmaması gereken durumlardan birisidir. Herhangi bir sebeple böyle bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda son zamanlarda ilk akla gelen yöntem implant tedavisidir. Bu yöntem çoğu kişinin ilk olarak aklına gelse de implant nasıl takılır bilmeyenlerin sayısı hayli fazladır. Eksik bir dişin yerini de diğer organlar gibi protez bir diş alabilir. Bunu öğrendikten sonra ise dişe implant takılması ne kadar sürer, acıtır mı bilinmesi gereken konular arasındadır.
Herhangi bir nedenden dolayı bir ya da birkaç dişi eksik olan kişilerin tedavisi için kullanılan implant yöntemi, eksik olan dişlerin yerine çene kemiğinin içine yerleştirilen ve normal diş görevi görmesini sağlamak için üzerine diş protezi yerleştirilmiş titanyumdan yapılmış vidalardır. İmplant uygulanan dişin etrafındaki dişlere herhangi bir müdahale gerekmemektedir. İmplant tedavisi sonunda kişi doğal dişiymiş gibi rahatlıkla bunu kullanabilirler. İmplant diş tedavisi aşamalı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu aşamalar ise şu şekildedir:
1. Aşama
Diş doktorunun belirleyecek olduğu lokal ya da genel anestezi hastaya uygulanır. Anestezi işlemi bittikten sonra implantın yapılacağı bölgede çekilmesi gereken diş varsa çekilir şayet yoksa bölge temizlenir. Diş etine ufak bir kesik atılarak implantın yapılacağı kemik açığa çıkartılır. Özel bir matkap kullanılarak diş oyulur ki implant diş kökü görevini üstlenebilsin. Açılan oyuğa implant yerleştirilir ve vidalanır. Diş etine atılan kesik ile implantın üzeri örtülerek 1 – 2 dikiş atılır.
2. Aşama
İmplant çene kemiğine yerleştirdikten sonra, çene ve implantın bütünleşebilmesi için 2 - 6 ay kadar beklenir. Bu süreçte protez olan dişin çeneye sağlam bir temel oturtması için önemlidir.
3. Aşama
İmplant ve çene kemiğinin bütünleşme süreci tamamlandığı zaman, protez olan dişin dış kısmının (Taç) dayanağını yerleştirmek adına bazı durumlarda ek bir operasyona gerek olabilir. Bu operasyon içinde anestezi uygulanır ve diş etine ufak bir kesik atılarak implant görünür hale getirilir. Dayanak, implanta takıldıktan sonra implant tekrardan diş eti ile örtülerek diş etine dikiş atılar. İyileşme süreci uygulanan bu işlem için yaklaşık olarak 2 hafta kadardır.
4. Aşama
Diş etleri iyileştikten sonra yeni bir implant taç yapmak için çene kalıbı alınır. Burada önemli olan nokta, çene kemiği yeni bir dişi kullanabilecek duruma gelmeden taç yerleştirilmemesidir. Bunun yerine çıkarıp takılabilen yapay diş ya da sabit dişten biri tercih edilir.
5. Aşama
Hangi dişin yenilendiğine de bağlı olarak diş hekimleri bazı durumlarda tacın şeklini ve ağza nasıl oturduğunu kontrol etmek için prova yapabilirler. Son karar verildiğinde ise protez olan diş vidalanır. İmplant tedavisi bu şekilde bitmiş olur. Yapılan tedavinin bitmesinin ardından ise diş etleri ve yumuşak dokularda morarmalar, şişmeler olması gayet normaldir.
İmplant tedavisi yapılmadan önce hastanın sağlık geçmişine bakılarak, bu tedaviye uygun olup olmadığı kontrol edilir. Diş muayenesi yapılarak implantların nereye ve nasıl yerleştirileceği konuşulup diş ve çene ölçüsü alınarak kalıp hazırlanır. Diş röntgeni çekildikten sonra ise hastanın durumuna göre bir tedavi planı hazırlanır. Tedavi planları kişiden kişiye değiştiği için implant takılmasının ne kadar süreceği konusunda net bir şey söylemek pek mümkün değildir. Bunun sebebiyse hastanın çene, ağız ve diş sağlığı, hangi dişlerin değişeceği, implant yapılacak diş sayısının farklılık göstermesidir. Fakat ortalama olarak bir diş için implant takılma süresi 10 - 30 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
İmplant tedavisi gerçekleştikten sonra implant yerleştirilen bölgede şişlik, ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Genelde implant tedavisi sonrası, diş çekilmesi kadar bir ağrı hissedilmesi gerekse de yapılan implant sayısına, implantın yapıldığı yere, kişisel iyileşme farklılıklarına, herkese göre değişen ağrı eşlerine göre bu ağrılarda artmaya da azalma olabilmektedir. Fakat ne kadar acı hissedilirse hissedilsin tedaviden sonraki ikinci veya üçüncü gün hissedilen acıların azalarak geçmesi beklenmektedir. Eğer aksi bir durum yaşarsanız hemen doktorunuza şikayetlerinizi bildirmenizi tavsiye ederiz.