Doğru beslenme, aynı zamanda vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde almayı gerektiriyor. Ayrıca protein, karbonhidrat ve yağın dengeli alımı da bu noktada önem taşıyor. Dengeli beslenme ile birlikte hangi gıdanın neye iyi geldiğini bilerek amaca uygun bir tüketim yapmanızı sağlar. Fakat tüm bu bitkileri ve tarifleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.
KIRMIZI BİBER
C vitamini, beta karoten ve antioksidan içermesi sayesinde acı kırmızı biber; birçok sağlık riskine karşı koruma sağlar. Örneğin; dolaşımın hızlanmasını sağlayarak felç geçirme riskini azaltır ve antioksidan etkisi sayesinde kansere neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır.
KANTARON
Kantaron, hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağlayan en önemli bitkilerden biri. Bu nedenle cilt yüzeyindeki lekeler ve yaralarda da sıklıkla kullanılan bu bitki, antiseptik özelliği sayesinde iltihabı önlüyor ve var olan iltihabı söküyor.
ŞAKAYIK
Kanama durdurucu etkisi sayesinde şakayık bitkisinin kullanımı cilt üzerinde de onarıcı etkiler gösterir. Ayrıca boğaz ağrıları için yapacağınız gargara ile önemli ölçüde ağrıyı hafifletebilirsiniz.
ISPANAK
Ispanak, içeriğindeki C, E ve B vitaminleri sayesinde magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Besin değeri yüksek olan bu besin, içeriğindeki A vitamini ile göz sağlığından kemik sağlığına kadar birçok fayda sağlar. Ayrıca damarlarda gelişmesi tehlikeli bir sorun olan pıhtılaşmayı yavaşlatarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
SEDEF OTU
Doğu Akdeniz ülkelerinde oldukça yaygın olan bu bitki, krampları hafifleten ve kas ağrılarına iyi gelen bir etkiye sahiptir. Kılcal damalarlardaki kan dolaşımını düzenlerken aynı zamanda öksürük kesici etkisi sayesinde genel bir vücut sağlığına kavuşmada katkı sağlar.
KÖPEK OTU
Üst solunum yolunda ortaya çıkan enfeksiyonlar sebebiyle yaşanan nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği sayesinde rahatlatıcı bir etki sunar. Bronşit, astım, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkan geçmeyen öksürüğü ortadan kaldırabilmeniz için destek olur.
AKASMA
Vücuttaki iltihaplanma hemen herkesin ortak sorunu. Akasma bitkisi ise oldukça güçlü etkisiyle iltihaplanma riskinin öne geçer ve vücutta zaten var olan iltihabı sökebilir. Böylece iltihap içeren birçok rahatsızlığa karşı kendinizi korumanıza veya çabuk atlatmanıza yardımcı olur.
İbn-i Sina tüm bitkilerin yanı sıra birçok karışımın da faydasına vurgu yapmıştır. Bu sayede dönemsel olarak iyi gelen bu besinlerin bir araya geldiklerinde faydalarını daha fazla ortaya çıkardığını göz önünde bulundurarak birçok hastalığın şifasına ulaştı. Bunlardan biri olan turunçgillerin de birçok şekilde tüketilmesine öneriyor. Ayrıca cevizi ise balla tüketmek de tavsiyeleri arasında bulunuyor.