Kan pıhtıları, geçerli bir sebep olmadan oluştuğunda oldukça tehlikelidir. Kötü yaşam tarzı, kan pıhtı oluşumuna zemin hazırlar. Ancak "sağlıksız" beslenme tanımının neleri kapsadığına yaşanan kafa karışıklıkları gerekli önlemlerin alınmasını engelleyebilir. Örneğin; o kadar da zararlı görülmeyen "kahve" içeriğindeki doğal bir kimyasal olan kafeini tüketmeniz sonucunda bu durumu tepkileri tetikleyebilir.
"KAFEİN KANIN DAHA YOĞUN HALE GELMESİNE NEDEN OLUYOR"
Dr. Monika Wassermann, kafein içeren içeceklerin vücudun susuz kalmasına ve bunun da pıhtılaşma riskin artırabilen yoğunlaşmış kana neden olabileceğini belirtiyor. Doktorun açıkladığı gibi; dehidrasyon kan bileşenlerinin etkilenmesine neden olarak daha yapışkan ve daha koyulaşmış bir kana neden olabilir.
Doktor Wasserman, bu pıhtılaşmanın genellikle pelvik bölgede, bacaklarda, uyluklarda ve kollarda ortaya çıktığını belirtti.
"BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BU DURUMA KARŞI UYARIYOR"
Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan bir araştırma, yüksek yoğunluklu egzersiz esnasında kafein tüketmenin kandaki pıhtılaşma faktörünü artırarak pıhtı oluşumunu artırma olasılığının da yükselişine zemin hazırladığını gösterdiğini tespit etti.
Araştırmada, araştırmacılar yaş ortalaması 23 ve normal vücut kitle indeksi olan 48 erkeği inceledi. Katılımcılar, birer hafta arayla, hızları katılımcı tükenene kadar kademeli olarak artırılan egzersiz döngülerinde iki seans tamamladı; bu da onu yüksek yoğunluklu bir egzersiz haline getirdi.
"KAFEİNİ TAMAMEN BIRAKMANIZ GEREKMİYOR, DİKKATLİ OLMAK YETERLİ"
Onlara önceden kafeinsiz bir plasebo veya kafeinli bir içecek verildi ve yaşamsal belirtilerin bildirilmesiyle birlikte öncesinde ve sonrasında kanları alındı. Kafeinin egzersiz sırasında pıhtılaşma faktörünü önemli ölçüde artırdığını buldular, bu da kafeinli içecekleri alan katılımcıların kan pıhtılaşmasına neden olan şey söz konusu olduğunda daha yüksek bir risk faktörüne sahip olduğu anlamına geliyor.
Ancak bu, kafeini tamamen bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Ball State Üniversitesi Bütünleştirici Egzersiz Fizyolojisi Laboratuvarı direktörü Paul Nagelkirk, 2019'da Runner's World'e "Çoğu insan için kafein güvenlidir, egzersiz de öyle" dedi. Şu anda antrenman öncesi veya müsabaka öncesi bir rutin olarak kafeinin faydalarından yararlanan sağlıklı yetişkinlerin kan pıhtılaşma potansiyeli hakkında endişelenmek için çok az nedeni olduğunu belirten Nagelkirk, dikkatli olunması gerektiği konusunda da uyardı.
"KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR DİKKATLİ OLMALI"
Bununla birlikte, çalışma, yüksek tansiyon , yüksek kolesterol gibi zayıf kardiyovasküler belirteçleri olanların kafeinden kaçınmak isteyebileceklerini öne sürüyor. Araştırmacılar ayrıca aksi yönde kanıtlar da ortaya çıkardılar. Journal of Trombosis and Hemostasis dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesine göre , "kahve tüketimi daha düşük venöz tromboz riski ile ilişkilidir"
Venöz tromboz, bir trombüsün (kan pıhtısı) neden olduğu bir damarın tıkanmasıdır.Her gün çok miktarda kafein almanın uykusuzluk, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve kas titremeleri gibi başka sağlık riskleri olduğunu unutmamak önemlidir.
Tüm bu verilerin ışığında, öncelikle kafeini hangi oranda tükettiğiniz ve bununla birlikte günlük yaşamınızı ne kadar sağlıklı sürdürdüğünüz gibi etkenler de süreç içerisinde önem taşıyor. Bu nedenle kan pıhtılaşması riski altındaysanız öncelikle bir uzmana danışmanız gerekmektedir.