"SÜT TÜKETİMİ VE KANSER ARASINDAKİ İLİŞKİ..."
Fakat BMC Medicine dergisinde yayınlanan son çalışma, süt ürünleri tüketiminin kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu tespit etti. Süt ürünleri tüketmek, genellikle kanser riskini etkileyip etkilemediğine dair bugüne kadarki genel kanıtları tutarsız veriler sundu.
Batı toplumları üzerinde yapılan araştırmalarda, süt ürünlerinin daha düşük kolorektal kanser riski ve daha yüksek prostat kanseri riski ile ilişkili olabileceğini, fakat meme ve diğer kanser türleri için net bir bağlantı olmadığı belirlenmişti.
"KARACİĞER VE MEME KANSERİ RİSKİNİ YÜKSELTİYOR"
Yapılan son çalışmada ise Çinli yetişkinlerde süt tüketimi ve kanser riski arasında büyük bir veri analizi yapılarak beklenmeyen bir sonuç elde edildi. Bu çalışmada daha fazla süt tüketiminin daha yüksek karaciğer kanseri ve kadın meme kanseri riskleri ile ilişkili olduğunu buldu.
Çalışma, yarım milyon Çinli yetişkin arasında yaklaşık 30.000 kanser teşhisine dayanıyordu. Bununla birlikte, bu sonuçlar, süt tüketimi miktarları ve türlerinin ve süt ürünlerini metabolize etme yeteneğinin büyük ölçüde farklılık gösterdiği Batılı olmayan toplumlar için aynı olmayabilir.
"LAKTAZ ENZİMİNİN EKSİKLİĞİ ETKİLİ..."
Örneğin; Çin'de daha az peynir ve tereyağı tüketiminin yanı sıra süt ve yoğurt tüketiminin de daha az olduğu biliniyor. Ayrıca, çoğu Çinli yetişkin, süt şekeri olan laktozu parçalamak için gerekli olan laktaz enzimi eksikliği nedeniyle süt ürünlerini düzgün olarak metabolize edemez.
BULGULAR NASIL ELDE EDİLDİ?
Oxford Nüfus Sağlığı, Pekin Üniversitesi ve Çin Tıp Bilimleri Akademisi'nden araştırmacılar, süt ürünlerinin Çinli insanlarda kanser riskini farklı şekilde etkileyip etkilemediğini belirlemeye çalıştı. Bunun için, China Kadoorie Biobank Study'deki 510.000'den fazla katılımcıdan veri toplandı.
Çin genelinde on farklı coğrafi bölgeden gelen ve 2004 ile 2008 yılları arasında araştırmaya katılan katılımcıların (yüzde 59 kadın, yüzde 41 erkek) daha önce kanser öyküsü yoktu.
Araştırmaya alındığında, her katılımcı (30-79 yaş arası), süt ürünleri de dahil olmak üzere farklı gıda ürünlerini ne sıklıkla tükettikleri hakkında bir anket doldurdu. Araştırmacılar katılımcıları üç gruba ayırdı: düzenli süt ürünleri tüketicileri (haftada en az bir kez), aylık süt ürünleri tüketicileri ve süt ürünlerini hiç veya nadiren tüketen kişiler (tüketici olmayanlar).
"KANSER RİSKİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER..."
Katılımcılar ortalama yaklaşık 11 yıl boyunca takip edildi ve araştırmacılar, yeni kanser tanılarını belirlemek için ulusal kanser ve ölüm kayıtlarının yanı sıra sağlık sigortası kayıtlarından elde edilen verileri kullandılar. Hem ölümcül hem de ölümcül olmayan olaylar dahil edildi. Veri analizleri, yaş dahil olmak üzere kanser riskini etkileyebilecek bir dizi başka faktörü hesaba kattı;