Ciğer hem protein hem de tam bir vitamin deposu, B12 değerlerinizi zirveye çıkaracak zenginlikte bir besin. Vitamin ve mineraller açısından sebze ile meyvelerden daha yüksek değerlere sahip. Ancak ciğeri pişirme şekliniz son derece önemli. Faydalarını saymakla bitireceğimiz bu şifalı yiyeceğin nasıl pişirmeniz gerektiğini de anlatacağız…
Ciğer; A vitamini, B12 vitamini, protein ve bakır içeren çok zengin bir besindir. Çok yoğun B12 vitamini kaynağı olan ciğerin faydaları ise oldukça fazla.
Ciğer, çok fazla vitamin ve minerale sahiptir. Düzenli yediğiniz ve doğru bir şekilde pişirdiğinizde birçok rahatsızlığa karşı şifa olabilir.
Çok iyi bir protein kaynağı olduğu için vücuttaki protein ihtiyacını karşılar. Bağışıklık sistemini ve metabolizmayı destekler.
Demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. B vitaminleri bakımından zengin olan ciğer, karaciğer için de faydalıdır.
Karaciğerin temizlenmesini sağlar, ihtiyacı olan besinlerin verilmesindeki dengeyi ayarlar.
Karaciğer sağlığını koruyarak vücuttaki kolesterol dengesini korumayı sağlar.
B12 VİTAMİNİ KAYNAĞI
Ciğer adeta B12 vitaminin kaynağı niteliğinde. B12 vitamini, beyin ve sindirim sisteminin işlevini sürdürmesinde çok önemli rol oynamaktadır.
Vücutta yer alan çoğu hücrenin metabolizması da B12 vitaminine bağlıdır.
B12 eksikliği sonucunda bağışıklık sistemi zayıflar, hafıza problemleri oluşabilir ve geri dönüşü olmayan nörolojik problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple B12 vitamini alımına önem göstermek gerekir.
Ciğer, barındırdığı B12 miktarı sayesinde kandaki hücrelerin oluşumunu destekler.
B12 vitamini, DNA'nın oluşturulması ve düzenlenmesi gibi birçok işlevi etkiler.
Bu şekilde vücuttaki yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar.
B12 vitamini ve demir bakımından çok zengin olan ciğer, vücutta kan yapılmasını sağlar ve aneminin oluşmasını engeller.
A VİTAMİNİ DEPOSU
Ciğer içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına iyi gelir ve gece görüşü için olumlu şekilde etkiler.
Uzmanlara göre, vücutta yeteri kadar A vitamini bulunmaması; bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Çünkü A vitamini, beyaz kan hücrelerinin normal şekilde büyümesi için gereklidir.
Cilt yapısının sağlıklı oluşturulmasına destek olur.
Kemik ve dişlerin korunmasına yardımcıdır.
Bağışıklığı desteklemede önemli rol oynar.
A ve B12 vitaminlerinin oranı sayesinde kan hücrelerini yeniler ve üretimini destekleyerek kansızlığı önler.
CİĞERİ NASIL TÜKETMELİSİNİZ?
Çok faydalı olan ciğeri tüketmeden önce dikkat edilmesi birtakım noktalar vardır.
Ciğerin içerisinde yer alan faydalı besin değerlerinin kaybolmaması için pişirmeden önce fazla işlem uygulamamalısınız.
İnce ince doğranmış ciğer, yağda pişecekse eğer çok kısa süre yağda tutulmalı ve içi pembe kalmalıdır. Fazla kızartılmış ve rengi kararmış ciğerler, vitamin değerlerini kaybederler. Dış çevresinin kahverengi, dokusunun yumuşak ve iç renginin pembemsi kalması gerekir.
Ciğerin rengine dikkat etmelisiniz, çok fazla pişirmemeye çalışmalı ve renginin hafif pembemsi olmasını sağlamalısınız.
Herhangi bir sağlık sorununuz varsa ciğer tüketmeden önce doktorunuzdan onay almanızı tavsiye ederiz.