Hindistan cevizi yağı, sadece güzel kokusu ve lezzeti ile, yemek pişirmeden cilt bakımına ve hatta diş hijyenine kadar birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Bu yararlarından faydalanmak için sadece yemek değil farklı uygulamalarla da en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizinden yapılan bitki bazlı bir yağdır ve hem yemeklerde, tatlılarda hem de cilt bakımında kullanılabilir.
Yararlı etkilerinin yanı sıra hindistan cevizi yağının birçok faydası olsa da, doymuş yağ oranının yüksek olduğunun da farkında olmak gerek. Bu nedenle kilonuzu ve kolesterol seviyenizi kontrollü bir şekilde izlemeniz gerekiyorsa, bu yağı ölçülü ve doğru şekilde tüketmek gerekir. İşte hindistan cevizi yağı ve büyük sağlık faydaları…
ANTİENFLAMATUAR ÖZELLİKLERE SAHİPTİR
Hindistan cevizi yağını diğer yağ türlerinden ayıran önemli özelliği içeriğinde saklıdır. Bu yağ türü, diğer yağ türlerinde bulunan uzun zincirli yağ asitlerinin aksine orta zincirli yağ asitleri (MCFA) içermesi, hindistan cevizi yağını farklı kılar.
Hindistan cevizi yağında bulunan bu yağ asidi türünün yaklaşık yarısı, anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olduğu düşünülen laurik asit adı verilen bir maddedir.
KURU CİLTTE OLUMLU ETKİLER
İnsanlar hindistan cevizi yağını hem nemlendirici hem de temizleyici olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağı, cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir bileşen olan E vitamini yönünden zengindir.
Hindistan cevizi yağının nemlendirici özellikleri nedeniyle, egzama da dahil olmak üzere kuru cilt rahatsızlıkları olan kişiler, hindistan cevizi yağını ciltlerinde kullandıktan sonr iyileşme fark ettiler.
HASARLI SAÇLARI DÜZENLER
Orta zincirli yağ asitleri ile hindistan cevizi yağının özel yapısı saç proteinlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu sayede saç yüzeyine nüfuz eden hindistan cevizi yağı, hasarın önlenmesi konusunda da büyük bir etki oluşturur.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Vücuttaki pek çok hücre hasarı, oksidatif stres sonucu ortaya çıkar. Fakat antioksidan oranı yüksek olan gıdalar, bu hasarla mücadele ederek hasar düzeyini düşürür. Bu nedenle bu gıdalara "süper gıdalar" adı verilir. Hindistan cevizi yağında bulunan antioksidanlar;
AĞIZ SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Bazı geleneksel ilaçlar, ağız sağlığını iyileştirmek için hindistan cevizi yağı gargara olarak kullanılabilir. Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal özellikleri nedeniyle ağızdaki zararlı bakterileri azaltarak diş eti iltihabı gibi diş eti problemlerini önleyebilir.
Hindistan cevizi yağının diş hijyeni üzerindeki etkisini doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunuyor. Fakat birçok insan, ağız sağlığını iyileştirdiğini bildirdi.