Kişinin halsiz ve yorgun hissetmesi fiziksel aktivitelerini engellemenin yanı sıra psikolojik olarak da kişiyi etkiler. Bu halsizliği yok etmek için ise fındık tüketmek birebir. Düzenli olarak fındık tüketmek; fiziksel ve zihinsel yorgunluğu engeller. Halsizliği ve yorgunluğu anında almasının yanı sıra genel sağlığa faydalarıyla da öne çıkmakta.
Günde sadece 7 adet fındık tüketmek; halsizliğe iyi gelir, yorgunluğu ortadan kaldırır. Fındıktaki magnezyum, vücuda girip çıkan kalsiyum oranının düzenlenmesinde etkilidir. Vücutta doğru oranda kalsiyum bulunması, kas kasılmalarına neden olarak kasların ihtiyaç olmadığı zamanda dinlenmelerine yardımcı olur. Böylece magnezyum; kas gerginliğinin azaltılmasına yardımcı olur, kas yorgunluğunu, krampları, ağrıları ve spazmı önlemeye destek olur. Yüksek derecede magnezyum oranına sahip olmak ise kas gücünün artmasında etkili olur.
Fındıkta; protonosiyanidinler, kaemferol ve kersetin isimli fitokimyasal maddeler yer alır. Bu maddeler, flavonoidlere aittir. Flavonoidler ise beyin sağlığının desteklenmesinde etkilidir. İçerisinde yer alan izolosin ve triptofan isimli aminoasitler sayesinde kişinin zihinsel olarak daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
Fındık; kanserli hücrelerin gelişmesine neden olan etkenleri ortadan kaldırabilir. Vücutta yer alan kötü hücreleri, yok etmeyi sağlayarak kanser riskinin düşmesine yardımcı olabilir. Fındığın içerisinde yer alan beta-sitosterol isimli bileşik prostat ile meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Fındığın içerisinde yer alan; demir, selenyum, magnezyum, potasyum, bakır, fosfor, çinko gibi mineraller kalp sağlığını korumada etkilidir. Düzenli bir biçimde fındık yemek, kolesterolün yüzde 27 düşmesini sağlar. Yapılan çalışmalar, düzenli fındık tüketen kişilerde kalp krizinden kaynaklanan ölüm ihtimalini azalttığını göstermektedir. İçerisinde kalp sağlığını koruyan sağlıklı yağları bulundurur. Oleik asit isimli madde sayesinde kötü kolesterol (LDL) oranının düşürülmesine destek olur. İyi kolesterolün (HDL) oranını yükseltmeye yardımcı olur.
Fındığın içerisindeki E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını engeller bu sayede anemi olarak bilinen kansızlık riskini düşürür.
Vücuttaki doğru kan dolaşımı, soğuk algınlığı, ateş ve diğer hastalıkların ortaya çıkma ihtimalinin düşürülmesine yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olur.
İçerisinde yer alan B6 vitamini sayesinde sinir sisteminin düzgün bir biçimde çalışmasını sağlar ve miyelin isimli sinirin kılıfının oluşmasını için gereklidir. B6 vitamini sayesinde, sinir sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olan melatonin, seratonin ve epinefrin isimli hormonların salgılanmasına yardımcı olur.
American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir çalışmaya göre, diyabet hastası kişilerin düzenli olarak fındık tüketmesinin diyabeti olmayan kişilere oranla daha az kan yağlarına sahip olduğu gözlemlendi.
Fındığın içerisindeki protein, lif ile yüksek yağ oranı tokluk hissinin artmasını sağlayarak tokluk hissi oluşturur. Böylece aşırı yemek yemenin önüne geçip yüksek derecede kalori alımını engeller.
Halsizliği engellemek için alınması gereken önlemler;
Hazır gıdalar, makarna ve paketli yiyecekler sağlık açısından zararlı olmasının yanı sıra enerjinin düşmesine neden olarak halsiz hissetmeye yol açar. Ayrıca bu besinlerin kan seviyesini hızlı bir şekilde yükseltip aynı şekilde hızlıca düşürmesi de yorgunluğa neden olur. Bu nedenle böyle yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
HALSİZLİĞE İYİ GELEN DİĞER BESİNLER
KURU YEMİŞLER
Fındığın yanı sıra badem, ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, chia tohumu gibi kuru yemişleri tüketmek halsiz olan vücuda enerji verir. Pek çok kuru yemişin içerisinde omega-3, potasyum, magnezyum ve antioksidan içerir. Bu içerikleri sayesinde yorgunlukla mücadele ederler.
TAM TAHILLI BESİNLER
Kahvaltıda yulaf tüketmek ya da tahıllı sandviç yemek Gün boyunca enerjik hissetmeye yardımcı olur. Ancak sabahları çörek ve simit gibi yüksek kalorilere sahip besinler tüketmek, yorgun ve halsiz hissetmeye yol açabilir.
PROTEİN
Fasulye, filizler ve süzme peynir gibi proteinler, halsizlikle mücadele eden besinler arasında yer alırlar. Proteinler enerji seviyesinin geri kazanılmasına destek sağlayan magnezyum açısından zenginlerdir. Bu nedenle halsizliğe karşı iyi gelirler.
HAVUÇ
Havucun içerisinde yer alan A vitamini; halsizliğin, yorgunluğun önlenmesine yardımcı olur ve enerji verir. Havucun suyunu çıkararak ya da rendeleyerek kolaylıkla tüketebilirsiniz.
MUZ
Muz; potasyum, vitamin ve mineraller barındırır. Bu sayede halsizliği ortadan kaldırarak enerji sağlar. Muzu olduğu gibi tüketebilir ya da içecek haline getirerek tüketebilirsiniz.
KİVİ
Kivinin içerisinde yoğun miktarda demir bulunur. İçerisindeki C vitamini ve demir oranı sayesinde halsizliğin giderilmesine yardımcı olur.
YEŞİL ÇAY
Düzenli olarak yeşil çay içmek; konsantrasyonun artmasına destek olur ve halsizliğin giderilmesine destek olur. Halsizlik için yeşil çayın yanı sıra beyaz çay ve papatya çayı gibi bitki çayları da tüketilebilir.
UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin bu besinleri tüketmesi tavsiye edilmez. Gereken miktardan fazla fındık tüketmek ise kilo artışına neden olabilir bu nedenle porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Uzun süreli ve geçmeyen halsizliğiniz var ise mutlaka doktora görünmeniz tavsiye edilir.