Demans, beyin fonksiyonlarında devamlı azalışın görülmesi durumudur. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkiler. Demansın oluşmasının birçok nedeni ve türü vardır. Genellikle beyin hücrelerinin zarar görmesi sonucu gerçekleşir. Hastalıkla ilgili yapılan önceki çalışmalar; yorgunluk, duyma kaybı ve uyku bozukluğu gibi rahatsızlıkların demans hakkında öngörülerde bulunabileceğini gösterdi.
Uzmanlar, demansa tedavi bulana kadar; erken teşhis etme yollarını bularak, hastalığı yönetip semptomları azaltma konusunda yeni çalışmalar sürdürmekte. Bu çalışmaların sonucunda, hafıza sorunları oluşmadan önce demansın belirtilerinin gözden anlaşılabileceğini tespit ettiler ve bazen de bu işaretlerin hafif olduğu için hemen fark edilemeyeceğini belirttiler.
Demans, herkesi farklı şekillerde etkileyebilir ancak uzmanların demans hakkında dikkat etmenizi önerdiği belirtiler şöyle;
GÖRMEDE DEĞİŞİKLİK
Uzmanlar, demanslı kişilerin renkleri ve mesafeleri anlamada zorluk yaşayabileceklerini ifade etti. Ayrıca görsel algıda zorluk yaşayabilme ihtimalleri olduğunun da altını çizdiler.
OKUMA YAZMADA ZORLUK
Demansın öngörülerinden birisi de okuduğunu anlamada zorluk yaşamadır. Demanslı birey; yazıları, sembolleri, sayıları anlamada problem yaşayabilir.
HALÜSİNASYON
Demansta halüsinasyon görme sık yaşanılan bir durumdur. Bazı demanslı kişiler, görsel halüsinasyonlar görebilir ve olmayan şeyleri gördüğünü düşünebilir.
GÖRSEL HAFIZANIN BOZULMASI
Demanslı kişiler için yüzleri, yerleri ve nesneleri hatırlamak zor bir durum olabilir.
Önceki çalışmalar, orta yaşlarda birisinin retinasının incelmesinin yetişkinlik dönemindeki bilişsel performansı etkileyebileceğini göstermekte. Gözün arka kısmını kaplayan retina isimli hassas dokunun, erken yaşta kontrol edilmesi Alzheimer'ı erkenden tespit etmeye yardımcı olabilir.
Gözlerinizde yukarıda yer alan belirtilerden olduğunu fark ederseniz en kısa zamanda harekete geçerek bir doktorla görüşmeniz gerekir.
DEMANSIN İŞARETLERİ
UYARI: Bazı hastalık ve ilaçlardan kaynaklı olarak stres, yorgunluk, hafızada kayıp yaşayabilirsiniz. Ancak unutkanlığınız giderek artıyor ve 65 yaşın üzerinde iseniz mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.