Akdeniz diyetinin tüm dünyada en etkili diyet tiplerinden biri olduğuna dair uzmanlar, neredeyse hemfikir olmuş durumda. Bu diyette en çok kullanılan yağ tipi olan zeytinyağı, birçok etkiyle öne çıkıyor.
Yeni bir araştırmaya göre; günde sadece "yarım çorba kaşığı zeytinyağı" bile hiç tüketmeyenlere kıyasla, bunama riskini %28 oranda azaltabiliyor. Mayonez, hayvansal yağ gibi birçok sos veya yağ yerine zeytinyağı kullanılması halinde ise; bu düşüş oranı %8 ila %14 arasında değişim gösterdi.
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndaki ekip, 1990 ile 2018 yılları arasında 92.393 kişinin sağlık kayıtlarını analiz etti.
Çalışmanın temel aldığını nokta, Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi Akdeniz'i çevreleyen ülkelerden gelen insanların geleneksel yeme kalıplarına dayanan Akdeniz beslenme sisteminin faydalarıydı.
Bu beslenme sisteminde, yüksek miktarda meyve, sebze, kabuklu yemiş, tohum, bakliyat, kepekli tahıllar, bitki bazlı yağlar, orta düzeyde balık ve kümes hayvanları alımı ve hatta yemeklerle birlikte sınırlı miktarda işlenmiş et bulunuyor.
Oldukça dikkat çekici bir şekilde, zeytinyağının demans riski üzerindeki faydalarının, kişinin daha geniş diyet kalitesinden veya Akdeniz Diyetine ne kadar sıkı bağlı kaldıklarından bağımsız olarak geçerli olduğu tespit edildi.
Olumlu etkinin zeytinyağındaki bileşiklerin kombinasyonunda bulunan, tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini, polifenoller, oleokantal ve oleuropin gibi bileşiklerle ilgili olduğu düşünülüyor.
Bulgular , zeytinyağının beyni koruyarak ve hafızayı geliştirerek bunamaya fayda sağladığını bulan önceki çalışmalarla uyumlu sonuçlar verdi. Uzmanlar, maksimum sağlık yararı için, sızma zeytinyağı seçin ve hedefleyin veya günde 2-3 yemek kaşığı tüketilebileceğini belirtiyor.