Yapılan yeni araştırmalar; her gün uzun saatler boyunca oturmanın demans riskini büyük oranda artırabileceğini gösteriyor. İster çalışmak, Tv izlemek veya telefonla oynamak olsun günde on saat boyunca oturan herkes, 9 saat oturanlara göre %8 daha fazla demans riskiyle karşı karşıya. Bir saatin bile oluşturduğu bu fark, hayatın her alanında öne çıkan önemli bir detay.
USC ve Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, düzenli olarak 12 saat boyunca oturmaya devam ederseniz yüzde 63 gibi çok yüksek bir oranda bu duruma yakalanma olasılığı daha yüksekti.
İngiliz Kalp Vakfı, çalışma dönemindeki yetişkinlerin günde ortalama 9,5 saat hareketsiz zaman harcadığını, fakat bu sürenin 65 ila 74 yaş arasında on saate, 75 yaş üstünde ise 11 saate çıktığını belirtiyor. JAMA'da yayınlanan bir diğer çalışmada ise; 1950'lerden bu yana uzun süre oturma ile ilişkili hastalıkların giderek daha fazla arttığını gösteriyor.
Yapılan tüm araştırmalar, hareketsiz bir yaşamın bilişsel sağlığın bozulmasından kronik kalp rahatsızlıklarına ve hatta genç yaşta ölüm riskine zemin hazırladığını gösterdi. Uzmanlar, uzun süre oturmanın metabolizmayı yavaşlatabileceğini, bu durumun ise; vücudun yağları parçalama, kan şekeri ve kan basıncını düzenleme yeteneğini büyük oranda bozabileceğini belirtiyor.
BÜTÜN GÜN OTURDUĞUNUZDA VÜCUDUNUZDA ORTAYA ÇIKARDIĞI 5 ŞEY
Zayıf bacak kasları: Bütün gün oturulması halinde; az kullanılan bacaklarda ve kalçalarda aynı zamanda kas zayıflaması ortaya çıkabilir. Bu nedenle yaralanma riski büyük oranda artar.
Yağlı bir vücut: Bütün oturmak, vücudun yağ ve şekeri işleme yeteneğini engeller. Bu durum ise; yağ depolamayı kolaylaştırmasının yanı sıra özellikle kişilerin bel ve kalça gibi orta bölümlerinde geniş bir yağlanma oluştuğu gözlemlenebilir.
Sırtta ve kalçada ağrı: Oturma pozisyonu omurgadaki disklerin sıkışmaya ve sırt yapısına zarar vermeye neden olur. Bu nedenle sıklıkla kalça ve sırt bölümünde ağrıyla karşılaşma olasılığınız artar.
Artan kanser riski: Her ne kadar net bir kanıt elde edilmemiş olsa da; uzun süre boyunca oturmak, rahim, akciğer ve kolon kanseri riskini de büyük oranda artırabildiği uzmanlar tarafından değerlendiriliyor.
Depresyon: Çalışmalar , en çok oturan kişilerde depresyon ve kaygının daha yüksek olma eğiliminde olduğunu buldu. Bunun, ev ofisinden çıktıktan sonra düzenli egzersizle hafifletilebilecek hareket eksikliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.