Grip olan kişi de bir an önce iyileşebilmek adına doğal olduğu için şifalı olduğunu düşündüğü bütün besinlere yönelir. Ne yazık ki bu sanı, grip hastalığını daha tetikleyip kişinin halsizleşmesine yol açmakta… İşte grip olanların uzak durması gereken bazı besinler.
GRİP OLANLARIN UZAK DURMASI GEREKEN BESİNLER
ISPANAK, DOMATES, PATLICAN…
Ispanak, domates, patlıcan gibi besinler "histamin" isimli kimyasalı barındırma açısından zenginlerdir. Histamin vücuttaki alerjik olayları tetikleyebilir. Vücuttaki histamin ortaya çıkar. Böylece vücudun savunma mekanizması hareketlenerek gribin etkilerini artırabilir.
KABUKLU YİYECEKLER
Mide, kuru yemişlerin içerisinde yer alan yağları parçalamaya çalışır. Bu aşamada griple mücadele edeceği enerjisini sindirim için kullanmak zorunda kalır.
ÇİLEK
Bağışıklık sisteminin korunmasında önemli rol oynayan "histamin" isimli kimyasalı aşırı salgılar. Ancak histaminin aşırı salgılanması burun ve sinüslere rahatsızlık verebilir.
Bu durum ise burunda tıkanıklığa neden olabilir.
YOĞUN İŞLENMİŞ GIDALAR
Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalar da "histamin" açısından zengin besinlerdir. Histamin açısından zengin olan bu yoğun işlenmiş gıdalar, yukarıda bahsettiğimiz histaminin etkilerini göstermenin yanı sıra gribin geçme süresini de uzatabilir.
ÇITIR YİYECEKLER
Simit, cips ve kraker gibi çıtır yiyecekler, boğaz ağrısı ya öksürüğü olan kişilerin uzak durması gereken yiyeceklerdendir. Çünkü bu yiyecekler, boğazda zımpara hissi oluşturabilir ve boğazı tahriş edebilir. Böylece ağrınızı daha da artırmış olursunuz.
GRİP OLANLAR NE YEMELİ
ZENCEFİL
Zencefilin tadı keskindir. Tadının keskin olması, solunum yollarını açmayı sağlar.
Antiseptik ve toksin atıcı özelliği bulunur.
Sindirimi düzenler.
KAKULE
Virüs ve bakterilere karşı yardımcı etkileri vardır.
Bağışıklık sistemini destekleyen kakule, çok sık enfeksiyon hastalıkları geçirenlerde direncin oluşmasını sağlar.
Soğuk algınlığı, yüksek ateş, öksürük gibi rahatsızlıkların hafiflemesine yardımcı olur.
C VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi besinler yüksek derecede C vitamini içerirler.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşumunu engellemeye yardımcı olan bu besinleri grip olan kişilerin kullanması faydalı olabilir.
TAVUK SUYU ÇORBASI
Tavuk suyu çorbası, burun ve solunum yollarındaki tıkanıklığa karşı yardımcı olabilir. Ayrıca üst solunum yollarındaki diğer belirtilerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.
SARIMSAK
Antimikrobiyal özellikler taşıyan sarımsak, soğuk algınlığıyla mücadele eder.
Enfeksiyonlarla mücadele ederek bağışıklık sistemine yardımcı olur.