Sorununuzun sadece gözle ilgili olduğunu düşünebilirsiniz, ancak uzmanlar, tükenmişlik ve hatta diyabet gibi sorunları vurgulayabilecek işaretler olduğunu belirtti. Bu noktada hangi işaretlerin hangi hastalıklara referans verdiği konusunda önemli bir takipçi olmanız önemli bir ayrıntı. İşte o işaretler…
BEYAZ NOKTALAR
Korneanızdaki beyaz noktalar, önemli işaretler olabilir. Özellikle kontakt lens kullananlar bu risk altında. Kontakt lens kullanıcıları, lenslerini takarken ve çıkarırken uygun şekilde özen gösterilmezse, göz enfeksiyonu geçirme riski daha yüksektir.
Korneanızda herhangi bir beyaz nokta fark ederseniz, bu bir tıp uzmanı tarafından kontrol edilmesi gereken bir kornea enfeksiyonu veya sistemik yanıtın bir göstergesi olabilir. Dolayısıyla kontakt lens uyumu tüm kontakt lens kullanıcıları için büyük önem taşımaktadır.
GÖZ SEĞİRMESİ
Çok yorgun alma durumunda göz seğirmesinin sıklıkla yaşandığını belirten uzmanlar, aynı zamanda yoğun kafein tüketiminde de bu durumla karşılaşabileceğinizi dile getiriyorlar.
Çoğu zaman zararsız olsa da tükenmişlik, aşırı yorgunluk gibi sorunların belirtisi olan bu durum, aynı zamanda fiziksel efor, yorgunluk ve stres temel bir tetikleyici olabilir. Bu nedenle göz seğirme sorunu artış gösterdiğinde kendinize biraz zaman ayırmanız gerektiği anlamına gelebilir.
ŞİŞMİŞ VE KIZARIK GÖZ
Uzmanlar, uyandığınızda gözlerin şiş ve kırmızı olmasının alerjik reaksiyon, enfeksiyon ve aşırı yorgunlukla ilişkili olabileceğini belirtiyor.
Gözler, aşırı yorgunluğun en iyi fark edildiği bölümlerden biri. Daha fazla dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu bu şekilde anlayabilir, bir enfeksiyon riskine karşı bir uzmana danışmanızı gerektirir.
BULANIK GÖRME
Bulanıklaşan bir görme açısı, diyabet veya katarakt düzensizlikleri gibi daha ciddi sorunların erken bir işaretidir. Yüksek kan şekeri seviyesi; retinadaki kan damarlarına zarar verebilir. Hasarlı kan damarlarının şişmesi, kanaması ve sızan sıvı nedeniyle net bir görüş açısı sağlayamama sorunu ortaya çıkarır. Nesnelerdeki ayrıntıları görememeyle sonuçlanabilir.
Bir veya iki gözde meydana gelebilen bu durum; kan şekeri seviyeleri düştükçe düzelme gösterebilir.
Katarakt söz konusu olduğunda ise göz bebeğinin içinde bulunan ve bir araya gelen proteinin parçalanmasına neden olur.
Uzmanlar, göze giren ışık miktarından merceğin sorumlu olduğunu, kataraktın ışığın içeri girmesini azaltabileceğini ve bunun da puslu ve bulanık görmeye yol açabileceğini açıklıyor. Gözleri örten ince bir perde oluşturur.
Katarakt ya bir ya da her iki gözü etkileyebilir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bulanık görme devam ederse, gözlükçünüzle bir göz muayenesi rezervasyonu yaptırmak, tam bir göz muayenesine dayanarak olası sorunları teşhis etmelerini sağlayacaktır.
HALKALAR
Kornea etrafında ortaya çıkan halkalar, yüksek kolesterolün bir işareti olabileceğinden özellikle kornealarınıza dikkat etmeniz gerekir.
Kolesterolün yükselme işaretlerini bu halkalarla gözlerinizden takip edebilirsiniz. Erken teşhisi mümkün kılan bu belirti, lipid olarak bilinen yağ birikintilerinin oluşarak korneanın dışında bir halka oluşturmasıyla başlıyor.
Bu nedenle tüm bu etkilerden kendinizi korumak, ani bir rahatsızlığa karşı bedeninizi korumak istiyorsanız, gözlerinizdeki bu işaretleri izleyerek sağlığınızın devamlılığını sağlayabilirsiniz.