Bazı durumlarda göz kapaklarında meydana gelen görüntü değişikliklere dikkat etmek, ciddi sağlık problemlerine erken müdahale edilmesine olanak sağlayabilir. Bu nedenle olası risklerin önüne geçebilmek adına göz kapaklarının düşmesi, göz etrafında sarı ya da beyaz şişliklerin oluşması gibi belirtileri önemsemek hayat kurtarıcı olabilir. Göz kapaklarında meydana gelen değişiklikleri ve buna sebep olan sağlık problemlerini sıraladık.
DÜŞÜK GÖZLER
Vücuttaki iskelet kaslarının farklı derecelerde zayıflamasına neden olan uzun süreli otoimmün bir sinir hastalığı olan Myastenia Gravis (MG) kas güçsüzlüğüne neden olur. Bu hastalığın ilk belirtisi gözlerde düşüklük ya da çift görme problemidir. Semptomları arasında yutmada zorluk yaşama, bacaklarda, kollarda ve boyunda güçsüzlük yaşanması ve aşırı derece yorgun hissetme yer alır.
Eğer kişinin nefes almasını da etkilerse durumun ciddileştiğinin sinyallerini verir. Myastenia Gravis isimli hastalığın tedavisi henüz yok ancak olası semptomları fark ettiğiniz zaman arkasında yatan nedenleri anlamak adına mutlaka doktora başvurmanız önem taşır.
ŞİŞKİN GÖZLER
Gözlerinizin şişkin olması, hipertirodizm olarak bilinen zehirli guatrı işaret edebilir. Bu durum, tiroid bezinin aşırı tiroid hormonu üretmesi sonucu oluşur. Ortaya çıkan çok fazla sayıda hormon ciddi sorunlara neden olabilir. Tiroid bezinin aşırı aktif olması, Graves hastalığına yol açabilir. Eğer bu hastalık çok şiddetliyse görmede kayıp olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri ise kaygı, yorgun hissetme, saçın dökülmesi, elin titremesi ve bağırsak hareketlerinde sık yaşanması şeklinde görülebilir.
Eğer hipertiroidizm hastalığına sahip olduğunuzdan şüphelenirseniz mutlaka doktora görünmelisiniz. Altında yatan nedenler ve hastanın durumuna göre tedavi uygulanabilir.
SARI YA DA BEYAZ ŞİŞLİKLER
Göz kapağında sarı ya da beyaz şişlikler olması yüksek kolesterolün habercisi olabilir. Arter duvarlarında yüksek kolesterolün birikmesi sonucu kalbe gidecek olan kan akışında azalmaya neden olabilir. Böylece vücutta pıhtı oluşmasına ve koroner kalp hastalığının oluşma riskini artırabilir. Ayrıca yüksek kolesterol, felçe ve kalp krizine yol açabilir.
Göz kapaklarınızda sarı veya beyaz şişlikler olması, kalp hastalığını riskinin yüksek olduğunu gösterir. Eğer göz kapaklarınızda bu şişliklerin olduğunu fark ederseniz mutlaka doktora görünün.
GÖZ KAPAKLARININ YAPIŞMASI
Göz kapaklarınızın birbirine yapışması kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit isimli rahatsızlıktan kaynaklanabilir.
Çoğunlukla alerji ve enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum; gözün kızarmasına, ağlamaklı, kaşıntılı ve kumlu hissedilmesi şeklinde görülür.
Çoğunlukla birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak çok rahatsız ederse, eczaneden ve doktordan öneriler almalısınız.
GÖZ KAPAĞINDA SARKMA
Alt göz kapaklarınızdan birisinin sarkması, diyabet hastalığını işaret edebilir. Ancak bu durumu yaşlantı belirtisi olan vücuttaki sarkmalarla karıştırmamak gerekir. Çünkü yaşlılıkta göz kapakları da dahil vücudun her yerinde sarkma görülebilir. Uzmanlara göre, bazı durumlarda göz kapağının sarkması diyabetle bağlantılı olarak sinir hasarından kaynaklanabilir. Eğer diyabet doğru yönetilmez ise görme kaybına ve uzuv kesilmesine kadar yol açabilir. Çok fazla susama, lavaboya sık gitme, yorgun hissetme, kilo verme ve bulanık görme diyabetin belirtileri arasındadır.
Yukarıda yer alan belirtilerden şüphelenirseniz veya diyabet riskiniz varsa mutlaka bir doktora danışın.
GÖZDE SEĞİRME
Gözlerinizin aniden seğirmesi vücudunuzdaki sinir sisteminin düzgün bir biçimde çalışmadığının belirtilerinden olabilir. Eğer bu durum stres, yorgunluk ve kafein alımından kaynaklı ise çoğunlukla kendiliğinden düzelebilir. Ancak bazen B12 vitamini ve magnezyum eksikliğinden, kullandığınız ilaçlardan ya da stresten kaynaklanabilir. Bu durumda doktora danışmanızda fayda var.