Hepimizin günlük tedavi profili, kullandığı ilaçlar ve aldığımız karbonhidrat miktarı farklı olduğundan, egzersiz planımızı hekimimizle beraber yapmakta fayda var.
Egzersiz ve fiziksel aktiviteyi de birbirinden ayırmak lazım. Egzersizler, planlanmış ve amaca yönelik yaptığımız, spor salonunda antrenman yapmak , bisiklete binmek ve koşmak gibi... Oysa ki gün içerisinde asansör yerine merdiven kullanmak, ev işleri , alışveriş eylemleri de kaslarımızı harekete geçirir.
PEKİ EGZERSİZİN DİYABETE FAYDASI NELERDİR?
İnsülin etkisinin en çok görüldüğü nokta kaslarımızdır. Kaslarımızın aktif olması insülin direncini önler. Sayıca fazla olan tip 2 diyabetlilerin kilo vermesini kolaylaştırır.
3 aylık kan şekeri ortalamalarımız ( hemoglobin A1C ) lerimiz daha düşük çıkar.
Kas kitlemiz arttığı için bizi damar hastalıklarından koruyor.
Komplikasyon riskini azaltıyor.
Zihin sağlığı olarakta daha iyi hissetmemizi sağlar. Yaşam enerjimiz artar. Ve daha birçok pozitif etkisiyle beraber, bir diyabetlinin spora başlamadan önce bilmesi gereken sorumlulukları var. Burada da tekrar eğitimin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istiyorum.
Kan şekerlerimizi öncesi sonrası mutlaka ölçelim.
Spor salonu tercih ediyorsak, hijyen kurallarına dikkat edelim.
Kan şekerimiz 220 üzeri ise spor yapmayalım. Çünkü bu vücudumuzda yeterince insülin olmadığını gösterir. Keton oluşumuna neden olabiliriz. Hatta spor yaptığımız halde kan şekerimizin düşmediğine şaşırabiliriz.
Kan şekerimiz 120 'nin altında ise karbonhidrat alıp, başlamalıyız yoksa hipoglisemiye girebiliriz.