Hangi gıdaların hangi ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gerektiğini bilmek, birçok rahatsızlığa karşı kendinizi korumanın da anahtarı. Bu nedenle bu bilgilere sahip olmak, büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre bazı gıdalarla birlikte alınmaması gereken beş ilaç…
GREYFURT SUYU VE BAZI İLAÇLAR
Greyfurt suyu, antihistaminikleri, statin ilaçları ve yüksek tansiyon tedavi eden ilaçlar gibi bazı ilaçlarla birlikte alınmamalı.
Doktor Shiew Mei Huan, greyfurt suyunun bu ilaçlarına daha fazla kana karışmasına neden olduğunu ve kanda olması gerekenden daha fazla etken madde olduğunda yan etkilerle karşılaşabileceğinizi belirtiyor.
KAN SULANDIRICILAR VE YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kan sulandırıcıların etkinliğine müdahale edebilen K vitamini yönünden oldukça zengindir. Doktorlar, bu sebzelerden tamamen kaçınmak yerine, vücudun sabit K vitamini dozlarını dengeleyebilmesi için tutarlı bir miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Dr. Fran Burke, yapmaya çalışmanız gereken, K vitamini açısından açısından zengin gıdaları her gün yaklaşık olarak aynı miktarda tutmak olduğunu söylüyor.
Örneğin; bir günde bir porsiyon brokoli yerseniz, ertesi gün bir porsiyon yüksek K vitamini içeren yiyecek yemeyi planlamalısınız. Haftada birkaç gün, günde bir porsiyon K vitamini düzeyini korumanıza yardımcı olur.
MUZ VE ACE İNHİBİTÖRLERİ
Muz, tuz, portakal ve yeşil yapraklı sebzeler, genellikle kan basıncını veya kalp yetmezliğini tedavi etmek için reçete ACE inhibitörleriyle birlikte alınmamalıdır.
Tüketici raporları, bu yiyeeklerin tümünün kalp-kas hücrelerine ve diğer hücrelere elektrik sinyalleri sağlamaya yardımcı olan potasyum açısından zengin olduğunu belirtiyor. Listelenen ilaçlarla birlikte tüketmek, vücudunuzdaki potasyum miktarını artırarak düzensiz kalp atışına ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Şiddetlenmesi durumunda ölümcül hale gelebilir.