Son zamanlarda artan salgın hastalıklarla ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş önemli bilgiler verdi. Uzm. Dr. Erbaş, virüslerin ve bakterilerin dönem dönem salgın ortaya çıkarabildiğini ifade ederek "Bu dönemde de grip ve koronavirüs salgınlarının devam ettiğini görmekteyiz. İnsanlarda genel olarak bağışıklık sistemlerinin zayıflaması veya salgına sebep olan virüse karşı vücutlarında antikor olmaması ya da var olan antikorun azalması içinde bulunduğumuz dönemde enfeksiyonların artış sebepleri arasında gösterilebilir" diye konuştu.
İYİLEŞME SÜRELERİ 7 GÜNÜ GEÇTİ
Uzm. Dr. Erbaş, son dönemde sık görülen influenza, RSV ve Kovid-19 virüslerinin kendi içerisinde mutasyon geçirdiği için artık iyileşme sürelerinin 7 günden daha fazla sürdüğüne dikkat çekti. Uzm. Dr. Erbaş "Genel olarak bu dönemde yaşadığımız enfeksiyonlar uzamış grip (influenza) veya nükseden enfeksiyonlar olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Uzm. Dr. Erbaş, bu virüslerin çoğunun bakteriler gibi damlacık yoluyla bulaştığını söyleyerek "En iyi yöntem enfekte kişilerden uzaklaşmak ve temastan kaçınmaktır. El hijyeni ve maske kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle şu an influenza virüslerinden olan ve domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 yoğun bir salgına neden oluyor. İnfluenza yayılımı şu anda Kovid-19'u geçmiş durumda. Bu nedenle yaşlılar, hamileler, 3 yaş altı çocuklar başta olmak üzere yüksek risk grubunda olanlar ve henüz gribe yakalanmamış kişiler hastalıktan korunmak için mutlaka maske takmalıdır" dedi.
VİRÜS SALDIRISINA KARŞI YAPILACAKLAR
"Her yıl farklı virüs varyantları ile karşılaşıyoruz" diyen Uzm. Dr. Erbaş, bağışıklığı güçlendirecek ve özellikle kış aylarında kişinin direncini artıracak şu önerilerde bulundu:
* C ve D vitamini alınmalı.
* Hayvansal ve bitkisel proteinlerden zengin beslenilmeli. Yumurta, kırmızı et, balık eti gibi.
* Potasyum, A ve C vitamini açısından zengin olan limon, turunçgiller, havuç gibi gıdalar tüketilmelidir.
* Zencefil, Ihlamur ve kuşburnu, ekinezya, mürver çayı, nane, limon ve hatmi çiçeği çayı da tüketilebilir.
* Tavuk suyu çorbası tüketilebilir.
* Düzenli spor yapın.
* Vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağlayın
* İçinde bulunduğunuz mekanı havalandırın.
* Sigara dumanından ve hava kirliliğinden uzak durun.
YAKINLARINIZIN TAVSİYESİ İLE İLAÇ ALMAYIN
"Yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı toplumda oldukça yaygın" diyen Uzm. Dr. Erbaş, şu uyarılarda bulundu: "Hastaların çoğu yakınlarından aldıkları ilaçları kullanıp iyileşmeyince polikliniklere müracaat ediyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Uzman görüşü ile kesinlikle iyi bir fizik muayene, hastalık öyküsü, belirtilerin takibi ve laboratuvar bulguları ile tedaviyi planlamak en doğru yöntemdir."
ŞİKAYETLER BİRBİRİNE ÇOK BENZİYOR
Hangi hastalığın, hangi belirtilerle kendini gösterdiğini ise Uzm. Dr. Erbaş, şöyle açıkladı: "RSV'ye daha çok bu dönemde çocuklarda rastlıyoruz. Kovid-19 ve influenza virüsünde görülen belirtiler yaygın vücut ağrısı, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetleridir. Kovid'te buna ek olarak ishal de görünmektedir. RSV ise genelde kış aylarında ortaya çıkan diğer virüsler arasındadır. İnfluenza ve Kovid semptomları ile benzerdir."
AŞILAMADA BUNLARA DİKKAT EDİN
Salgın oluştuktan sonra aşılanmayı önermediklerini söyleyen Uzm. Dr. Erbaş, "Ancak kişi yüksek riskli gruptaysa (kalp veya kanser hastaları) ve eğer henüz enfeksiyonla karşılaşmadıysa yani hastalanmadıysa aşılanmasında bir sorun yok. Ancak salgın oluştuktan sonra aşıyı genelde önermiyoruz" dedi.