Damarlar, sağlıklı bir yaşamın ana faktörlerinden biri. Olası bir tıkanıklık halinde ise oldukça riskli bir süreçle karşı karşıya kalabilirsiniz. Buna karşı kendinizi korumak için basit değişimler bile büyük etkiler oluşturabilirsiniz. Bunun için öncelikle öğünlerinize ekleyebileceğiniz birkaç besin bulunuyor. İşte o besinler…
YULAF
Yulaf, en zengin lif kaynaklarından biri ve her geçen gün yeni bir faydası da gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biri; kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü düşürebilmesidir. Zengin bir lif kaynağı olması sayesinde bu riski büyük oranda düşürebilir. Aksi takdirde, kolesterolün yüksekliği, kan damarların iç katmanına sızmaya ve zamanla damar içerisinde plak oluşumuna neden olabilir. Bu riskten korunmak için ise düzenli yulaf tüketmek, etkili çözümlerden biri.
FASULYE
En iyi çözünebilir lif kaynaklarından biri olan fasulye, atardamarları koruyan bir diğer besindir. Üstelik zengin lif içeriğinin yanı sıra özellikle siyah fasulye ve barbunya gibi baklagillerde bol miktarda bulunan antioksidanlar koruyucu etki gösterebilir. Ayrıca kalp hastalıklarına neden olan iltihaba karşı da önleyicidirler.
MERCİMEK
Mercimek, en zengin bitkisel protein kaynaklarından biri. Yapılan bir araştırmada; mercimeğin yüksek tansiyonun sebep olduğu damar hasarına karşı koruyucu olduğu, hatta iyileştirebildiği tespit edildi. Üstelik mercimek, protein ve lif içeriği sayesinde besin listesinin üst sıralarında yer alır. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriği ise; kan basıncını düşürebilir.
AVOKADO
Son dönemin popüler besinlerinden olan avokadonun, her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkıyor. Araştırmalar, avokadoda bulunan tekli ve çoklu doymamış yağların kalp açısından sağlıklı etkileri olduğunu gösteriyor. Kötü kolesterolü (LDL) oranlarını düşürürken, iyi kolesterolü (HDL) oranında yükselme sağlayan bu besin, damarları koruyabilme kapasitesine sahip. Ayrıca avokado, zengin bir lif kaynağı olarak bu etkisini artırıyor.
ANTEP FISTIĞI
Kuruyemişlerin sağlık için ne kadar faydalı olduğuna dair birçok bilgiye sahibiz. Fakat antep fıstığının eşsiz bir faydası bulunuyor. Kolesterol düşürücü bir etkisi bulunan bu besin, bağırsaklarda kolesterol emilimini azaltan bitki "sterol" yönünden oldukça zengindir.
BROKOLİ
Bilim insanları, uzun zamandır brokolinin en faydalı besinlerden biri olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Kanserle mücadele etmeyi sağlayan bu besin, aynı zamanda içeriğindeki sülforafan adı verilen bileşik sayesinde belirli bir protein türünü aktive ediyor. Bu etki, damar tıkanıklıklarına karşı doğal bir savunucu etkiye sahip olmayı mümkün hale getiriyor. Üstelik brokolinin lif yönünden zengin olması ve antiinflamatuar özellikler barındırması, damar sağlığını iyileştiren etkilerden biri olarak ortaya çıkıyor.