Tip 2 diyabet, vücutta pankreas tarafından salınan bir hormon olan insülin üretme biçimindeki ortaya çıkan işlev bozukluğundan kaynaklanır. İnsülinin birincil rolü, kan şekerini düzenlemektir. Bu düzenleyici etki olmadığında, kan şekeri seviyeleri tehlikeli düzeylere yükselerek istenmeyen birçok reaksiyonu tetikleyebilir.
Beslenme, kan şekeri artışlarını yavaşlatarak insülinin etkilerini taklit edebilir, fakat gizli sağlık riskleri konusunda bilgi sahibi olmak büyük önem taşır. Bu dağılımın, bir diğer ucunda sebzeler bulunuyor. Sebzeler, her ne kadar sağlıklı ve dengeli beslenmenin temeli olsa da belirli türlerin alımında dikkatli olunması oldukça önemli.
"KAN ŞEKERİNİN HIZLI YÜKSELMESİNE NEDEN OLURLAR"
Yiyeceklerin vücudun glikoz (kan şekeri) oluşturmak için parçalama hızına bağlı olarak sıralayan glisemik indekste yüksek olanlardır. Yüksek glisemik indekse sahip gıdalar, çok hızlı bir şekilde bozularak kan şekeri düzeylerinin keskin bir şekilde yükselmesine neden olur.
Yüksek glisemik indekse sahip sebzeler arasında bulunan patates, havuç, yaban havucu, pancar ve mısır, tüketilirken dikkatli olunması gereken besinlerden birkaçı. Uzmanlar, yüksek glisemik indekse sahip olan gıdaların vücudu hızlı hareket eden karbonhidratlara karşı koymak için insülin dalgalanmasına neden olarak sonuç olarak açlıkla baş etmek zorunda kalabileceğinize dair uyarıda bulunuyor.
"YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKS SAĞLIKSIZ DEMEK DEĞİLDİR"
Diyabet hastası insanlar, vücudun kan şekeri seviyelerini kontrol etme yeteneği azalması nedeniyle bu durumun tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca yüksek ve düşük glisemik indekse sahip gıdaları birbirinden ayırt etmek, sanıldığı kadar kolay değildir.
Uzmanlar, glisemin indeksi yüksek her yiyeceğin mutlaka sağlıksız olmadığı gibi düşük glisemik indeksi bulunan yiyeceklerin de sağlıklı olmayabileceğini belirtiyor. Örneğin; karpuz veya yaban havucu yüksek glisemik indeksi bulunurken, çikolatalı kek daha düşük bir glisemik indekse sahip olabilir.
"DENGELİ BESLENMEK EN İYİ KORUYUCU"
Ayrıca, yağ ve protein içeren veya bunlarla pişirilen yiyecekler karbonhidrat emilimini yavaşlatarak glisemik indekslerini düşürür. Örneğin, cipslerin GI değeri yağsız pişirilmiş patateslerden daha düşüktür. Bununla birlikte, cipsler yağda yönünden yüksektir ve ölçülü olarak yenilmelidir.
Uzmanlar, yalnızca düşük GI'li yiyecekleri yerseniz, diyetiniz dengesiz ve yağ oranı yüksek olabilir diyerek uyarıyor.
Birçok insan farkında olmadan tip 2 diyabet hastası olabilir. Bunun en büyük sebebi ise semptomların her zaman kötü hissettirmemesi, hatta uzun bir süre hiç belirti vermemesidir.