Tip 2 diyabet, vücudun insülin üretme biçimindeki bir işlev bozukluğu olarak görülebilir. İnsülinin birincil rolü, kanda bulunan ana şeker türü olan kan şekerini düzenlemektir. Bu mekanizmadan yoksun kalındığında kan şekeri seviyeleri tehlikeli seviyelere yükselebilir.
Kan şekeri seviyeleri çok yüksek olduğunda, vücut değişikliklere uğrar ve bu değişiklikler, tip 2 diyabetin semptomlarını yaşamaya başlamanıza neden olur.
American Academic Scientific Research Journal for Engineering, Technology and Sciences'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, belirli yiyecekleri çok fazla yeme isteği, çok yüksek kan düzeylerini işaret edebilir.
"BAZI YİYECEKLERE KARŞI ÖZEL BİR İSTEK GELİŞEBİLİR"
Çalışmanın araştırmacıları, sağlıklı yetişkinlerin çoğunluğu için yemek yeme isteği yaygın olması nedeniyle, katı diyet kontrolü ve izin verilmeyen bazı gıdalardan yoksun bırakma, diyabet hastalarında bazı yiyeceklere karşı özel bir istek oluşabilir.
Bu çalışmada, tip 2 diyabet hastaları ve prediyabet hastalarında mevcut HbA1c (kan şekeri) düzeylerini paylaşmaları ve günlük yeme istekleriyle ilgili deneyimlerini kendilerinin bildirrmeleri istendi.
"BAZI DEĞERLERİN YÜKSEK SEVİYELERİYLE İLİŞKİLİ OLABİLİR"
Çalışmanın amacı, diyabetik hastalarda belirli bir tür gıdaya yönelik aşermenin yüksek HbA1c seviyeleri ile güçlü bir şekilde ilişkili olup olmadığını araştırma gerektirir.
Pandemi nedeniyle, çalışmada Batı Romanya'da yaşayan tip 2 diyabet ve prediyabet hastaları üzerinde anketler yapıldı. Anket, diyabetik sağlık koşullarına özel olan kamuya açık sosyal medya grupları aracılığıyla dağıtıldı. Toplanan veriler istatistikler kullanılarak analiz edildi.
ARAŞTIRMACILAR NE BULDU?
Tüm katılımcılar, en çok tüketmek istedikleri şeyler arasında beyaz ekmek ve tatlılar bulunduğunu belirtti. Erkekler ve kadınlar, farklı türde yiyecekler yemek isteme eğiliminde olsalar da, cinsiyetler arasında önemli ölçüde bir farklılık ortaya çıkmadı.
Araştırmacılar, ayrıca kişisel tercihler ve kültürel olarak belirlenmiş yeme alışkanlıklarının yiyecek seçimlerini ve belirli bir tür yiyecek için özel bir istek ortaya çıktığını dile getirdiler. Özellikle hamur işleri ve rafine şeker içeren tatlıların yoğun şekilde istenmesi yüksek kan şekeri ile ilişkiliydi.
Araştırmacılar, çalışma sonuçlarının diyabet hastalarının tıbbi durumları hakkında farkındalığı artırmalarına ve daha iyi kan şekeri izlenmesini sağlamaya yardımcı olduğunu belirtiyor. Böylece diyabetle ilişkili komplikasyonlarını önlemek için öz yönetim ve öz bakım alışkanlıkları da gelişebilir.
Araştırmacıların nedensel bir ilişki kurmadığına dikkat etmek önemlidir, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
"ŞEKER HASTALIĞININ DİĞER SEMPTOMLARI"
NHS'ye göre , tip 2 diyabet semptomlarından herhangi birine sahipseniz veya tip 2 diyabete yakalanma riskinizin daha yüksek olabileceğinden endişeleniyorsanız bir hekime görünmelisiniz.