Ağız sağlığı için düzenli olarak diş fırçalamak gerekir. Dişlerin temizliğinin atlanması bakteri, virüs, mikrop, parazit ve mantarlara karşı açık hale getirir. Günde 2 defadan az diş fırçalamak çürük oluşumuna, diş eti hastalıklarına ve enfeksiyona neden olabilir. Bu sebeple dişleri, yeteri kadar ve doğru biçimde fırçalamak önemlidir.
Sindirim ağızda başlamaktadır. Bu nedenle tükettiğimiz tüm yiyecekler öncelikle ağzımızda sindirilmeye başlar. Yemeye başladığımız gıdalar, ağzın içerisindeki dişlerle parçalanarak sindirimin bir sonraki aşamasına hazır hale getirilir. Günlük yaşantımızda bu kadar büyük bir öneme sahip olan diş ve genel ağız sağlığımızı korumak için bu bölgelerin hijyenine ayrı bir önem verilmesi gerekir.
Yemek yedikten sonra mutlaka ağzın içini suyla temizlemek ileride ağız kokusuna neden olacak kalıntıları ortadan kaldırmada büyük önem taşır. Besin artıklarını temizlenmemesi ise diş aralarında kalmalarına ve diş çürüklerine yol açabilir. Bu nedenle düzenli ve detaylı olarak diş fırçalamaya dikkat edilmelidir.
DİŞ FIRÇALARKEN EN ÇOK BUNA DİKKAT
Dişlerin detaylı bir şekilde temizlenebilmesi için fırçalamadan önce diş fırçasını ıslatmak gereklidir. Diş fırçalamadan önce; fırçanın kıllarının ıslatılması, diş macunun fırça üzerinde daha iyi yayılmasını sağlar. Böylece diş macunun, diş yüzeyine daha iyi ulaşmasına yardımcı olur. Bu şekilde dişler daha iyi temizlenir, plak ve kalıntıların daha kolay bir şekilde yok olur.
Fırçayı ıslatmadan doğrudan kullanılan bazı diş macunlarının aşındırıcı etkisi olabilir. Buna karşın önce diş fırçasını ıslatmak, kıllarının yumuşamasını sağlayarak diş minesinin aşırı aşınmasını önleyebilir. Fırçalama esnasında kıllar, diş etlerinin ve diş minesine daha yumuşak bir temasta bulunacağından tahrişin de önüne geçer.
Diş fırçasını macun sürmeden önce ıslatmak, diş macununda diş minesini güçlendirmeye yarayan florür gibi bileşenleri aktif hale getirir. Böylece diş çürümesine karşı koruma sağlanır, diş macunu bakterileri ve plakları gidermede daha etkili olur.
Diş fırçasının ıslak olması, diş macunun eşit bir şekilde yayılmasının yanı sıra dişlerde ulaşılması zor yerlerle temas etmesini kolaylaştırır.
Diş fırçalamadan önce; diş fırçasının kıllarının ıslatılmış olması, macunun köpük haline gelmesinde de etkilidir. Oluşan köpük, dişlerin aralarına daha kolay ulaşabileceğinden plak ve yiyecek artıklarının kolayca temizlenmesine yardımcı olur.
ADIM ADIM DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA
Diş fırçasına fazla diş macunu sıkmak yerine nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterlidir.
Diş fırçasının uçları dişlere doğru 45 derece açıyla tutulmalıdır.
Diş fırçasıyla dişlere fazla bastırılmamalı ve nazik bir biçimde oval hareketlerle fırçalanmalı.
Bu süreçte mutlaka dilde fırçalanmalıdır.
Fırçalama bittikten sonra ağzı suyla çalkalamak, macunun etkisini azaltır. Bu nedenle diş fırçalama işleminden sonra macunu tükürmek yeterlidir.