Sadece tükettiğiniz öğünlerin saatleri değil, yediğiniz besinler de yaşam sürenizi uzatmada önemli bir faktördür. Bu iki değişkene dikkat ederek yaşam sürenizi arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte uzun yaşama dair tüm beslenme sırları…
BESLENME GEÇ YAŞLANMANIN TEMEL ANAHTARI
Nutrients dergisinde yayınlanan araştırmanın sonucu olan bu veriler, yaşlanma üzerinde beslenmenin önemini de ortaya çıkardı.
Araştırmacıların en büyük hedefi, zaman kısıtlamalı beslenmenin (TRF) düzeninin yaşam süresine etkileri hakkındaydı.
TRF NEDİR?
TRF, aslında bir aralıklı oruç biçimidir ancak daha uzun bir açlık dönemi içerir.
Bu çalışmadaki araştırmacılar, zaman kısıtlamalı beslenmenin insanların ve bazı hayvanların kardiyometabolik sağlığın iyileştirdiğine dair kanıtları olduğunu açıkladılar.
Burada bahsedilen kardiyometabolik sağlık, aslında önlenebilir olan yüksek tansiyon ve insülin direnci gibi birçok risk faktörünü ifade etmekte kullanılmaktadır.
ÇALIŞMANIN DETAYLARI
Araştırmacılar, TRF'nin bireylerin kardiyometabolik sağlıkları üzerinde genlerin kontrolünü, dolaşımda varolan hormonları ve diurnalite alışkanlıkları nasıl etkilediğini incelemekteydi.
Diurnalite, latincede "gün" ya da "günlük" anlamına gelen diurnus kelimesinden türetilmiştir ve günlük örüntüler, gündüzle ilgili olan ya da 24 saatte bir tekrarlanan anlamına gelmektedir.
Yapılan çalışmada 11 kilolu yetişkin 4 günlük rastgele değişimlerle incelendi. Bu inceleme ise sabah 8 ila öğlen 2 arasında yemek yiyen TRF grubu ile sabah 8 akşam 8 saatleri arasında beslenen kontrol grubundan oluşmaktaydı.
Katılımcıların hepsine deney süresince düzenli olarak glikoz (kan şekeri) testleri yapıldı ve kan hücrelerinde kardiyometabolik risk faktörlerini, hormonlarını ve gen ekspresyonunu incelemek üzere kan alındır.
SONUÇLAR OLDUKÇA ŞAŞIRTICI
Deneyin sonusunda kontrol programındaki deneklere göre TRF uygulayan bireylerin 24 saatlik glikoz seviyelerindeki ve kanlarında bulunan glikozun varlığının dalgalanmaları azaldı.
Bu bilgi oldukça önemlidir çünkü glikozun dalgalanması Tip 2 diyabetin öncü özelliklerindendir.
Sabahları kahvaltıdan önce TRF uygulayan bireylerin yaşlanmayla bağlantılı olan stres aktivitelerinde azalma gözlemlendi.
Akşamları ise hücrelerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan önemli bir protein olan MTOR'un hareketliliğinin arttığı belirlendi.
Buna ek olarak ise TRF, vücudun strese tepkisini düzenleme yardımcı olan steroid hormonu olan kortizolde aktivitelerin değişimi gözlemlendi.
Aynı zamanda TRF'nin insanlar üzerinde gençleştirici etkisine ilişkin de bulgular ortaya çıktı.
NE YEMENİZ GEREKİYOR?
Sağlıklı besinler tercih etmek ve bu besinleri dengeli tüketmek sağlığınızı korumanın en önemli yapı taşıdır. Bu ise her çeşitten besini doğru oranda tüketmek, sağlıklı kilonuza ulaşıp onu korumak amacıyla doğru porsionlarda yiyecek ve içecek tüketmek anlamına gelmektedir.
Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmenin anahtarı olarak şu önerileri sunuyor;