Saç telleri döküldüğünüde onları oluşturan kök hücreler genelde hayatta kalırlar. Bilim insanlarıın keşfettiği bu durum saçların döküldükten sonra büyümesinin de mümkün olduğunu göstermektedir. Ancak saçlarınızın daha güzel gözükmesi için edindiğiniz bazı alışkanlıklar bu saçların yeniden büyümesini önleyebilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ
Halk arasında saçkıran olarak da bilinen Alopesi Areata, bağışıklık sisteminin birçok saç teline saldırmasıyla saç tellerinin dökülmesine neden olur.
Çoğu zaman bu durum uygun bir tedavi ile tersine çevrilebilir. Ancak alopesinin skarlı olarak bilinen yara izlerinin oluştuğu aşamaya kadar ilerlemesi dökülmelerin kalıcı olmasına yol açabilir. Skarlı alopesinin temel nedeninin yavaş bir döngü içerisinde olan folikülü saç hücrelerinin yok olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Saçta bulunan kök hücreler, normal şartlarda telojen ve anajen döngüsü sırasında saç foliküllerinin yeniden büyümesini sağlar.
SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ
Aşırı yüksek sıcaklıklara ulaşmış tarakların kullanımı, saçların düzleşmesini sağlayan kozmetik ürünler ve saçlarınıza aşırı basınç-çekiş gibi işlemler uyguladığınız bakım alışkanlıkları özellikle kadınlarda kalıcı kelliğe neden olabilmektedir.
Bu durumlarda saç köklerindeki yıkım geri döndürülemiyor olsa da saç dökülmesi başlamadan önlenebilir.
SAÇ DÖKÜLMESİNE YOL AÇIYOR
Bazı vitaminlerin alımı saç dökülmesi için önleyici bir etkisi olabilir ancak bu vitaminlerin de aşırı tüketimi zararlıdır.
Örneğin yeterli miktarda A vitamini içeren besinler tüketmiyorsanız bu durum saç dökülmesine neden olabilir. Ancak A vitaminin fazla tüketimi de benzer bir sonuç vermektedir.
Selenyum, saçın sağlıklı oluşmasında ve sağlığının korunmasında büyük rol oynar. Ancak fazla tüketimi mide bulantısına, deride dökülmelere ve sinir sisteminde sorunlara neden olabilir. Hatta, selenyum toksisitesi yaşayan hastaların %72'sinde saç dökülmesi görülmüştür.
Vücuda giren yüksek E vitamini ve metaller uzun süre ve aşırı alındığında saç dökülmesine neden olur.
Surrey University'de yapılan bir araştırma sonucu bu besinlerin aşırı tüketiminin fazla antioksidan enzim üretilmesine yola açabileceği öne sürülmüştür.
Bu fazlalık ise vücudun saç kökleri de dahil olmak üzere kendi hücrelerine saldırmasına ve kümeler halinde dökülmelerine neden olabilir.
Genelde bu tip ilaç alımından kaynaklı dökülmelerde, ilaç takviyesi kesildiğinden itibaren 6 ay içerisinde saçlar eski halini alır.
SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN
Ancak aşırı takviyelerden kaçınmanın en kolay yolu, besinleri doğru gıdalardan elde etmektir.
Bu konuda size en çok yardımcı olabilecek besinler başta ceviz, Brezilya fıstığı, keten tohumu, badem ve chia tohumu gibi besin değeri yüksek yiyeceklerin tüketilmesidir.
Aynı zamanda egzersiz yapmak kafa derisindeki kan akışını da iyileştirecek ve genetik olarak saç dökülmesi yaşamayan kişilerde saç dökülmelerini engelleyebilecektir.