Diş Hekimi James Goolnik, diş sağlığına öncelik verilmesi gerektiğini belirtiyor. Ağzın tüm vücudun "adeta bir bekçisi" olduğunu söyleyen Goolnik diş sorunlarının erken tespit edilmesinin büyük bir önem taşıdığınız anlattı. Yalnızca diş çürüğü ve diş eti hastalıkları değil, boyun kasları ve bezlerindeki anormallikleri, erken hastalık belirtilerinin de fark edilebileceğini, diyabetten kansere kadar birçok sağlık sorununun ağzınızda ortaya çıkan değişikliklerle anlaşılabileceğini dile getirdi. İşte ağzınızdaki değişikliklerin haber verdiği sorunlar…
AĞIZDA AFTLAR VE TOPAKLAR
Aft yaraları kolaylıkla geçse de uzun süre devam ettiğinde ve sıklıkla tekrar ettiğinde daha ciddi bir şeye işaret edilir. James Goolnik, iyileşmesi 10 günden uzun süren ülserlerin, bağışık sisteminin azalması, demir veya B12 vitamini eksikliği, oral HPV veya ağız kanseri nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirtiyor.
Diş Hekimi Susie Lloyd, her türlü sebeple ortaya çıkabileceğini söylediği bu yaraların, takma dişler, zor çıkan yirmilik dişler, enfeksiyonlar, ilaçlar, beslenme yetersizlikleri veya fırçalama sırasında oluşan hasarlarla da ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Fakat bu sebeplerle ortaya çıkan ağız yaraları, genellikle kısa sürede geçiyor.
KANAYAN VE ŞİŞMİŞ DİŞ ETLER
Fazla sert fırçalanan veya uzun süre diş ipi kullanılması durumunda birkaç damla kan görmeniz normaldir. Fakat diş eti kanamalarının sık sık ortaya çıkması, vücuttaki iltihaplanmanın ve bağışıklık sisteminin azaldığının bir işaretidir. Şişmiş diş etleri, aynı zamanda hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir.
AĞIZ KURULUĞU
Ağız kuruluğu veya dil üzerindeki beyaz lekeler, diyabetin önemli bir belirtisi olabilir. Üstelik, diyabetli kişilerde yaygın bir susuzluğun işareti olarak bililir. Ayrıca, yüksek kan şekeri seviyelerinin de önemli bir belirtisidir.
Ağız kuruluğu ve pamukçuk, aynı zamanda B vitamini eksikliğine de işaret edebilir.
DİŞ ÇÜRÜMESİ
Diş minesinin zarar görmesi, birinin yeme bozukluğu ile mücadele ettiği önemli bir sorundur. Örneğin; bulimia gibi yeme bozuklukları, diş çürümesini kolaylaştırır ve birçok diş kaybının da zeminini hazırlar. Örneğin; sürekli artan kusma atakları, dişleri koruyan mineyi aşındıracak kadar güçlü mide asidi içerir. Bunun sonucunda çürüme riski artar.
Diş çürükleri, aynı zamanda beslenme sisteminde de önemli bir sorunun olduğunu gösteriyor. Örneğin; aşınmış, ince ve hassas diş yapısı, yüksek asit içeriğine sahip bir beslenme sistemine veya asit reflüsüne işaret edebilir.
DİŞ ETİ HASTALIĞI
Diş eti hastalıkları, diş kaybına ve kötü kokulu nefese yol açabilir. Fakat bu belirtiler, aynı zamanda bir dizi başka sorunun da belirtisidir. Araştırmalar, diş eti hastalığı ile diyabet, kalp hastalığı ve kan basıncı gibi durumlar arasındaki bağlantıları gösteriyor. Bu nedenle sıklıkla ortaya çıkan diş eti hastalıkları konusunda diş hekiminin tavsiyesine bağlı olarak farklı doktorlar tarafından da takip edilmeniz gerekebilir.
BAKTERİ PLAĞI
Plak oluşumu, genellikle daha iyi bir fırçalama gerektirdiğine dair önemli bir belirtidir. Ağzınızda fazla bakteri plağı oluşuyorsa, teoriler bunun bu bakterileri soluyarak ciğerlerinize yayabileceğini gösteriyor.
Diş hekimleri bir hastanın akciğer sorunu olup olmadığını teşhis edemese de ağız sağlığı kötü durumduysa bakteri plağının enfeksiyona neden olabileceğini ve özellikler yaşı ilerlemiş kişilerde mevcut akciğer hastalığı koşullarını kötüleştirebileceğine dair uyarılarda bulunabilirler.
Böyle bir ihtimalden uzak durmak için Diş Hekimi Susie, ağız sağlığını iyileştirmenin hayati bir önem taşıdığını belirtiyor. Florür içeren diş macunları ile günde iki kez dişleri fırçalamak, en sık yapmanız gereken en önemli adım. Ayrıca diş aralarını temizlemek için ulaşılması zor bölgelerde diş ipi kullanabilirsiniz.