Baş ağrısı, baş kısmının belirli bir kısmında veya tamamında oluşan ağrı, sıkışma veya zonklama hissine denir. Baş ağrıları toplumun neredeyse %50'sinde görülmektedir. Baş ağrıları cinsiyet ve yaş gözetmeksizin herkeste meydana gelebilen bir sorundur.
Baş ağrısının bazı çeşitleri; Primer, sekonder, küme tipi, gerilim tipi, migren, hipertansiyona bağlı baş ağrısı, yorgunluğa bağlı baş ağrısı, gök gürültüsü baş ağrısı, nevralji gibi...
Baş ağrısına nedenleri nelerdir?
Stres, görme sorunları, az su tüketimi, uzun süre aç kalmak, çok efor sarf etmek, gebelik, kimyasal düzensizlikler, sinirlerde ve beyin içi ve çevresindeki damarlardaki rahatsızlıklar, hava değişimleri, yetersiz veya düzensiz uyku, adet dönemi, depresyon, aşırı gürültü, düşük kan şekeri, aşırı kafein tüketimi, sigara, parlak ışık, hormonal değişimler, travmalar, basınç değişimi ve genetik faktörler (Örn. migren ağrılarında ailesel geçiş).
Oluşan bütün baş ağrıları aynı tarz değildir. Dayanılması güç veya hafif ağrılar olabilir. Ağrılar gün içinde birçok kez oluşabileceği gibi ayda sadece 1 defa da meydana gelebilir. Ağrı 1 saat veya günlerce devam edebilir. Baş ağrıları başın iki tarafını ya da tek tarafını etkileyebilir.
Baş ağrısı ne zaman tehlikelidir?
Op.Dr. İsmail Bozkurt ,''Baş ağrısında yukarıdaki belirtilere dikkat edilmesi ve belirtiler varsa zaman kaybetmeden Uzman doktora gidilmelidir.Beyin cerrahisi açısından ise hastalarımızın baş ağrısı sonrası en çok endişe ettiği durum beyin tümörüdür. Bu hastalarımızda genellikle uyarıcı işaret, sabah uyanıldığında şiddetli olan bulantı hissi ve kusma. Genellikle kusma sonrası da rahatlama gözlemlenir. Bunun sebebi ise, beyin tümörlerinde kafa içi basıncında artış meydana gelir. Gece boyunca oksijen seviyemiz düştüğü için beyin kan akımı artar. Bu da var olan artmış kafa içi basıncında daha da şiddetlenmeye sebep olur ve ciddi bulantı hissi yaratır.''dedi.