Johns Hopkins Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan ve gastroenterolog olarak görev yapan Dr. Simon Mathews, yetişkin popülasyondaki bağırsak iltihabının en kötü nedenlerini açıkladı. Tüm bu etkilerden uzak durmak ise; bedeninizi büyük oranda değiştirebilir, kendiniz için çok daha sağlıklı bir yaşama adım atmanızı sağlayabilir. İşte bağırsak sağlığını koruyan o besin…
ENFEKSİYON
Çeşitli enfeksiyon riskleri, bağırsak iltihabına neden olabilecek süreçleri tetikleyebilir. Hem viral hem de bakteriyel sebeplerden kaynaklanan sonuçlar, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi bir dizi yaygın sorunun da ana nedeni. Bağırsak enfeksiyonu riskini ortadan kaldırmak için ise Mahews, doğru el yıkama alışkanlığı, yenilen besinlerin hijyenine dikkat etmenin önemli adımlar olduğunu belirtiyor.
Ayrıca viral enfeksiyonların bulaş riskini en aza indirmek gerekiyor. Bu nedenle temas ettiğiniz noktalara dikkat etmek önemli bir ayrıntı. Üstelik gıdaların doğru şekilde işlenmesi, pişirilmesi de gıda zehirlenmesi olarak adlandırılan bakteriyel gastroenterit riskini de en aza indirmenin bir diğer formülü.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE DİKKAT!
Otoimmün hastalıklar, karmaşık bir yapıya sahiptir. Johns Hopkins Medicine tarafından tanımlandığı gibi , "Otoimmün hastalık, vücudun doğal savunma sisteminin kendi hücreleriniz ile yabancı hücreler arasındaki farkı anlayamaması ve vücudun yanlışlıkla normal hücrelere saldırmasına neden olması durumunda ortaya çıkar." Gastrointestinal sistem açısından, Dr. Mathews'un tanımladığı bağırsak iltihabının birkaç önemli otoimmün nedeni vardır.
İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH), Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere iki otoimmün durum için kullanılan bir terimdir. Dr. Mathews'a göre, bu hastalığın nasıl başladığının gizemi ve birinin neden IBD'ye yakalandığının kesin mekanizması bilinmiyor.
Erken yaşlarda antibiyotik maruziyeti, işlenmiş gıdalarla beslenme gibi alışkanlıklar, risk faktörleri arasında bulunuyor. Ayrıca yağ oranı yüksek beslenme de bu riski artıran etkenler arasında yer alıyor. Ayrıca otoimmün koşullar şemsiyesi altında yer alan çölyak hastalığı gibi genetik nedenler de, bu hastalığa sahip kişilerde gluten alımıyla ilişkili. Bu vakada Dr. Mathews, genellikle ağrı ve rahatsızlık olarak ortaya çıkabilen IBD ile ilişkili semptomların aksine semptomların genellikle "göz ardı edildiğini veya tolere edildiğini" belirtti.
BESİN ALERJİLERİ
Pek çok kişi, bilinen alerjenlere maruz kalmanın , vücudun cilt veya gözler gibi görünür kısımlarında iltihaplanma şeklinde kendini gösterebileceğini biliyor. Bu inflamatuar tepkilere benzer şekilde bağırsak, gıdalarımızdaki alerjenlerin sindirilmesine de tepki verebilir.
Yaygın semptomlar arasında karın krampları, mide bulantısı, kusma ve ishal yer alabilir ve bunların hepsinin dikkate alınması önemlidir. Yiyecek alımının ardından bu semptomların yaşanması, doktorunuzla daha fazla araştırma yapmanızı gerektirebilir ve inflamasyonun önlenmesi, bilinen alerjenlerinizden herhangi birinden uzak durmayı içerir.
BESLENME SİSTEMİ BAĞIRSAK SAĞLIĞININ EN ÖNEMLİ DETAYLARINDAN BİRİ!
İşlenmiş ve kızartılmış gıdalar yönünden yoğun bir beslenme sistemi, sindirim sisteminizin çoğu durumda herkesin içinde uyum içinde yaşayan bakteri ve virüslerin oluşturduğu gastrointestinal mikrobiyomunuzun doğal dengesinin bozulmasına neden olabilir. Mikrobiyom "dengesi bozulduğunda , sonuçta mide-bağırsak kanalının astarında daha fazla geçirgenliğe yol açabilir ve bu da bağırsaklarda bulunmaması gereken bakteriler için geçiş noktasına dönüşebilir.
Uzmanlar tüm bunların yanı sıra; iltihaplanmanız varsa kafeine karşı dikkatli olmanız gerektiğini de ekliyor. Kafeine yatkınlığınız ne olursa olsun, kortizol seviyelerini yükseltebilir. Kortizol doğası gereği antiinflamatuardır, ancak uzun süre boyunca yüksek olması ters etki yaparak kronik inflamasyona katkıda bulunabilir.