Araştırmalara göre yüksek kolesterol seviyelerine sahip olmanın farklı yolları olsa da ayaklarınızdan bu durumu anlamanın birkaç belirli işareti var.
AYAKLARDAKİ BU ÜÇ BELİRTİ ÖNEM TAŞIYOR
Özellikle bu semptomlar, atardamarların içerisinde sıklıkla ayak bölgesinde oluşan yağ birikintilerinin neden olduğu periferik arter hastalığının belirlenmesinde yardımcı olabilir.
İngiliz Kalp Vakfı bu durumu şöyle açıklamaktadır: "Kan akışı yeterli olmadığında vücut, cilde ve yumuşak dokulara yeterli miktarda oksijen, besin ve kan sağlayamaz.".
"Bu durumun ayaklarda oluşmasının nedeni ise kalbe en uzak bölge olmasından kaynaklanmaktadır."
İşaretler arasında;
bulunmaktadır.
İngiliz Kalp Vakfı'na göre bu durum kritik uzuv iskemisi (ekstremite iskemi) olarak da bilinmektedir ve bacağın kurtarılması için erken ve hızlı tedavi şarttır.
Periferik arter hastalığının diğer semptomları arasında ise şunlar bulunmaktadır.
RİSKİ NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?
Yüksek kolesterol seviyelerini en kısa süre içerisinde kontrol altına almak, periferik arter hastalığının ve kalp krizi gibi kolesterole bağlı sağlık sorunlarının oluşmasına karşı en iyi önlemdir.
KOLESTEROL SEVİYENİZİN BELİRLENMESİ
Başlangıçta ise ilk olarak bir hekime danışılıp yüksek kolesterol teşhisini almak oldukça önemlidir.
Genel yapılacak bir sağlık taraması, kolesterolünüzün yüksek olup olmadığını anlamanın en güvenilir yoludur.
Doktorunuz kolesterol seviyenizin yüksek olabileceğini düşünürse test yaptırmanızı önerebilir.
Bu testi yaptırmanın iki yolu vardır:
Yüksek kolesterole sahipseniz uzman bir doktor ya da hemşire size bu konuda bir yol haritası çizecektir. Kolesterolünüzü nasıl düşürebileceğiniz hakkında genel yaşam ve beslenme önerisi sunabilecekleri gibi ilaç tedavisi de önerilebilir.
BESLENMENİN KOLESTEROL ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Beslenmede yapılacak değişiklikler ise yüksek kolesterolü düşürmenin en etkili yoludur.
İngiliz kolesterol derneği Heart UK, bu durumun temelinde ise doymuş yağların doymamış yağlarla değiştirilmesi olduğunu söylemektedir.
Doymuş yağ, tereyağı, yumurtai peynir, süt gibi besinlerde bulunan bir yağ türüdür.
Doymamış yağlar ise kabuklu yemişlerden, tohumlardan elde edilen yağlardan, ayçiçek yağı, mısır ve susam gibi besinlerde bulunmaktadır.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEDE YARDIMCI ETKENLER
Egzersiz de kolesterolünüzün kontrolü ve kalp sağlığınız için önemli bir etkendir.
Sağlık yönergelerine göre yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aktiviteler ya da 75 dakika boyunca yoğun aktivite yapmaları önerilmektedir. Daha fazlasını yapabilmeniz ise daha sağlıklı olmanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel aktivitelerinizi belirlerken bu sürelerin sağlıklı ve ortalama bir yetişkin baz alınarak hesaplandığınız unutmayın. Eğer kronik bir rahatsızlığa sahipseniz mutlaka öncesinde bir uzmana danışmanız gerekmektedir.