Günlük yaşantımızdaki bazı alışkanlıklar farkında olmadan bize ciddi zararlar veriyor olabilir. Pratik olması için kullanılan plastik kaplar ya da sağlığımızı korumak için kullandığımız el dezenfektanları… İşte sağlığımızı koruduğumuzu düşünürken aslında zarar verdiğimiz o alışkanlıklar…
SICAK YİYECEKLERİ SOĞUMASI İÇİN BIRAKMAK
Yaygın inanış, sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumaları için beklemek gerektiği yönünde olsa da bu yanlıştır. Aslında yiyeceğinizi soğumasını beklemeden direkt olarak dolaba kaldırmak tamamiyle sağlıklıdır. Çeşitli bakterilerin üremesi için uygun ortam olarak kabul edilen 4 ila 60 derece arası çok daha tehlikelidir. Yiyeceklerin ise hemen buzdolabına kaldırıp soğuması bu dereceler arasında kalmalarını engelleyerek bakteri üremesinin önüne geçer.
HER GÜN PEELİNG YAPMAK
Cilt bakımı günümüzde giderek önem kazanmakta. Adeta altın çağını yaşayan cilt bakımı rutinleri yaygınlaştıkça yapılan hatalar da artıyor. Ölü derilerin atılması ve cildin parlaklaşması adına yapılan peelingler, aslında size yarardan çok zarar getirebilir.
Dermatologlar kuru bir cilt yapısına sahipseniz haftada en fazla bir defa peeling öneriyor. Aksi halde cildinizdeki kuruluk ve hassasiyet artabilir. Yağlı bir cildiniz varsa bile peeling sayısı haftada 3'ü aşmamalı.
GÜNDE 3'TEN FAZLA DİŞ FIRÇALAMAK
Bembeyaz dişlere sahip olmak hepimizin hayali, ancak bunun için yapılan uygulamalar dişlerinize zarar veriyor olabilir. Dişlerin gereğinden fazla ya da sert fırçalanması, diş etlerinde kanamaya ve hassasiyete neden olabilir. Bu durum ise ilerleyen zamanlarda diş eti hastalıklarına ve diğer ağız sağlığını problemlerine yol açar. Güzel bir gülümseme için dişlerinizi günde 3 defadan ve 2 dakikadan fazla fırçalamayın.
UZUN SÜRE GÜNEŞLENMEK
Yaz aylarında hepimiz güzel bir bronzluğun hayalini kurarız. Bir miktar güneş ışığı ise bize sağladığı D vitamini bakımından oldukça faydalıdır. Ancak güneşin altında uzun saatler geçirmek, cildin hızlı yaşlanmasına ve zararlı ultraviyole ışınların hedefi haline gelmesine neden olur.
YEMEKLERİ PLASTİK KAPLARDA TÜKETMEK
Marketlerde satılan lezzetli atıştırmalıklar genelde plastik kaplarda satılır. Bu taşınmalarını ve saklanmalarını kolaylaştırıyor olsa da, plastik kaplar zehirli kimyasallar içermektedir.
Plastikler ek olarak, kan dolaşımına karışabilen küçük plastik parçacıklar olduklarından insanlar için kanserojen mikroplastiklere ayrışabilir.
EL DEZENFEKTANI KULLANMAK
Reklamlarda birçok dezenfektanın mikropların %99,9'unu öldürdüğünden bahsediliyor. Bu kısmen doğru olsa da sık kullanıldığında cilt kuruluğu başta olmak üzere, antibiyotiğe karşı direnç oluşup antibiyotiklerin işe yaramamasına kadar pek çok zarara sebebiyet vermektedir.
SÜREKLİ AYNI YASTIĞI KULLANMAK
Hepimizin üzerinde rahat uyuduğu bir yastığı vardır. Ancak bazen bu yastıklar çok sık kullanıldığından temizlenmesi unutulabilir. Kirli yastıklar ise içerisinde biriktirdikleri tozlar nedeniyle alerjilere neden olabilmektedir.
SÜREKLİ DEODORANT KULLANMAK
Gün içerisinde koşuşturmaca ya hareketlilik terlemeye neden olabilmektedir. Tazelenmek ve güzel kokmak için kullanılan deodorantlara başvurulması ise oldukça yaygındır. Ancak deodorant ve roll on olarak kullanılan bu ürünlerin dezavantajları da vardır. Kullanılan bu ürünleri, alerjileri tetikleyen kimyasallar içerdiği gibi içerisindeki paraben gibi maddeler de kansere neden olabilir.
TEFLON TAVA KULLANMAK
Kullanımı oldukça kolay olan teflon tavalar, neredeyse her evin mutfağında bulunmaktadır. Ancak yiyeceklerin yapışmasını engelleyen bu katman sürekli kullanımda zehirleyici olabilir. Yüksek ısıya maruz kalan tavaların kaplaması bozulur ve akciğerlerde hasara yol açabilecek zehirli dumanlar çıkarır.
MAKBUZLARI VE FİŞLERİ SAKLAMAK
Alışveriş esnasında alınan fişler ve faturalar zaman zaman çantamızda ya da cüzdanımızda kalabilmektedir. Ancak bu kağıtlar kan dolaşımında hızla emilen zehirli bir kimyasal içermektedir. Bu kimyasal aynı zamanda bisfenol A veya BPA, plastiklerde de kullanılmaktadır ve endokrin bezlere zarar verebilmektedir.