Beslenme, ağız kokusunun hem sebebi hem de çözümü olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç durum söz konusu. Örneğin; sarımsak yendiğinde ağız kokusuna sebep olacağı hemen herkesin bildiği bir konu. Fakat bu durum, hiç farkında olmadığınız besinler için de geçerli. İşte ağız kokusundan kurtulmak için tüketebileceğiniz ve tüketmemeniz gereken besinler…
AĞIZ KOKUSUNA SEBEP OLAN BESİNLER
KONSERVE BALIK
Ton balığı, sardalya gibi konserve balıklar önemli bir koku sebebidir. Tüketmeye başladığınız andan itibaren ağızda da aynı kokunun sebebi haline gelir. Bu nedenle tüketmek istediğinizde dikkatli olmakta fayda bulunuyor.
PEYNİR
Küflü, rokfor veya beyaz… Onlarca farklı peynir türü bulunuyor. Kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra aynı zamanda ağız kokusunun da sebebi olan peynirler, içerisindeki bakterilerle bu süreci tetikliyor. Bu bakteriler, peynirde bulunan laktoz, lipid ve proteinler parçalandığında ağız kokusuna sebep olan hidrojen sülfürün ortaya çıkmasına neden olur.
KAHVE
Teknik olarak bir içecek olan kahve bu listenin olmazsa olmazıdır. Neredeyse herkes, kahve içtikten sonra ağız kokusu ile ilgili bir deneyim yaşamıştır. Kahve pişirken çok güzel koksa da oluşturduğu ağız kokusu, o kadar iyi değildir. Nedeni; kahvenin ağzı kurutarak bakteri oluşumuna neden olmasıdır.
SARIMSAK
Sarımsak, mideniz yoluyla kan dolaşımına giren ve ciğerleriniz yoluyla vücudunuzdan çıkan iki tür kükürt bileşiği içerir. Bu durum, sarımsakları yedikten sonra nefesinizin kokusuna neden olur. Tüketme oranınıza göre; bu kokma süresi iki gün sonrasına kadar devam eder.
YABAN TURPU
Allyl isothiocyanate, yaban turpu içinde yaygın olan ve aşırı güçlü kokusundan sorumlu olan organosülfür içerir. Aslında bu kokunu sebebi; diğer tüketicilere karşı kendini savunma mekanizmasıdır. Bununla birlikte alil izotiyosiyanat iltihap ve kanser önleyici özelliklere sahip olduğuna dair çalışmalara da konu olmuştur.
SOĞAN
Soğanın ağız kokusuna sebep olmasındaki en önemli faktör; diğerlerine benzer bir biçimde kükürt bileşiğine sahip olmasıdır.
PROTEİN
Keto diyet yapanlarda, ağız kokusunun daha yaygın olduğunu biliyor muydunuz? Bu durum, karbonhidrat alımını kısıtlayan yüksek proteinli bir diyet ketojenik diyetin bir yan etkisidir. Karbonhidratın az alınması, vücudun depolanmış yağları yakmayı kolaylaştırır. Protein açısından zengin olan besinlerin daha fazla tüketilmesi sonucunda ise parçalandıklarında amonyak benzeri bir koku yaratmakla kalmaz, aynı zamanda yağ asitleri metalik ve aseton kokusu olan ketonlara parçalanarak atılmasını sağlar. Bu durum zararsız olsa da şiddetli bir ağız kokusuna neden olabilir.
ACI BİBER
Biber gibi fazla baharatlı bir şeyler tükettikten sonra, ağzınızda kalan tat aynı zamanda kokusu da alınabilir hale dönüşebilir.
DOMATES SOSU
Biraz ilginç olsa da lezzetli bir domates sosu, beklemediğiniz bir etki oluşturarak ağız kokusuna neden olabilir. Bakteriler, asidik ortamda gelişir ve bunun üzerine domates sos asit geri akışını tetikleyerek daha fazla üremelerine neden olur.
AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEYEN BESİNLER
ELMA
Günde tek bir elma bile sizi diş hekiminden uzun bir süre uzak tutabilir. Çünkü elmalar, aynı zamanda ağız kokusuna da neden olan diş plakların birikmesini önler. Bu elma yemek, aynı zamanda kokuya neden olabilecek bakterileri de temizleyen tükürük üretimini de teşvik eder.
KİRAZ
Ağız kokusu, bakterilerin birikmesinin sonucunda hoş olmayan bir gaz türü olan metil merkaptan oluşumuna neden olabilir. Fakat bununla savaşabilen en iyi şey; kirazlardır. Kokuyu nötralize edebilir.
TARÇIN
Birçok sakız türünün içinde tarçın bulunması tesadüf değildir. Tarçın, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklere sahip esansiyel bir yağa sahiptir.
ÇITIR SEBZELER
Havuç, kereviz ve salatalık gibi gevrek sebzeler, tükürük üretimini teşvik eder ve nefesinizi tazeler. Bunları çiğnemek, dişlerinizi temizlerken aynı zamanda yüksek su içeriği sayesinde nefesinizi ve dişlerinizi de tazeler.
ZENCEFİL
Zencefilli çayın, mide rahatsızlığını hafiflettiğini duygmanız muhtemeldir. Fakat aynı zamanda ağız kokusu üzerinde de büyük etkileri bulunuyor. İçeriğindeki gingerol-6, tükürükte ağız kokusuna neden olan kükürt bileşiklerini parçalamaya yardımcı olan enzimleri uyararak ağız kokusunu yok eder.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, ağız kokusunun temel nedeni ile savaşmaya yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Çalışmalar, ayrıca hem yeşil hem de siyah çayda bulunan polifenolün, bakter üremesini %30 oranında azalttığını ve kötü kokulu bileşikleri parçalayabildiğini ortaya koyuyor.
YEŞİL OTLAR
Nefesinizi tazelemenin en eski yollardan biri, nane, maydanoz, fesleğen, kekik, biberiye veya kakule gibi taze otları yemektir. Bu bitkiler, hem kendilerine özgü ferah kokularına sahipken hem de ağız kokusuyla mücadele edebilen klorofili bol miktarda bulundurur.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzeler, birçok faydayı beraberinde getiriyor. Özellikle bu listede ağız kokusunun önlenmesindeki en önemli besinler arasında yer alıyor. Örneğin; marul, kiraz gibi ağız kokusuna neden olan metil merkaptan gazının giderilmesini sağlıyor. Ispanak, çinko zengini olması sayesinde kükürt bileşiğinin oluşumunu durduruyor.