Elde edilen verilere göre; günde bir fincan çay içen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma riski, %28 daha düşük. Üstelik "prediyabet" denilen, diyabet riskinin yükseldiği, diyabet öncesi dönemi yaşama riski ise %15 azalıyor.
Çayın, idrar sayesinde glikoz atılımını artırdığı, insülin direnceni iyileştirdiği ve dolayısıyla kan şekerinin kontrolünün sağlandığı tespit edildi.
Çin'de yapılan araştırmada; açık çay yerine "koyu olarak" demlenmiş çayın daha etkili olduğunu buldu. Fakat araştırma ekibi yine de; açık içilen çayın da benzer faydalarını sağlayabildiğini belirtti.
Adelaide Üniversitesi'nden çalışma lideri doçent Tongzhi Wu, bulguların, çay içme alışkanlığının, kan şekeri yönetimi üzerindeki koruyucu etkilerinin önemli olduğunu dile getirdi. Üstelik çay içmenin faydalarının neler olduğu konusunda, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet riskinin azalmasının yanı sıra önemli bilgiler sağladığını da söyledi. Daha önce bu faydaların ardındaki altta yatan mekanizmanın belirsiz olduğunu söyleyen Wu, idrarla atılan glikoz alımının artırmasının bu faydalı etkileri sağladığını belirtti.
Tüm bu bilgilerin yanı sıra; kan şekeri yönetimi üzerindeki koruyucu etkisi sayesinde etkili olan çay içme alışkanlığının "özellikle demli çay" içmekle ilişkili olduğunu da sözlerine ekledi.
Elde edilen bu bulgular, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği'nin yıllık toplantısında sunuldu.