Bir grup kişiye hazırlanıyor ise 1 kilo irmikten kaç kişilik helva çıkar önceden araştırmakta fayda vardır. Sadece irmik, şeker ve yağ ile çok kısa sürede bu lezzetli helvayı hazırlamak mümkündür. Yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kavurma işlemidir. Dibini tutturmadan ve yakmadan kavurmak için sürekli karıştırmak gerekir. Diğer husus ise malzemelerin ölçüsüdür. Bu nedenle, 1 kilo irmiğe ne kadar şeker gider diye sormak gerekir.
İrmik helvası, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başaran bir lezzettir. Yapımı için sadece birkaç malzemeye ihtiyaç duyulması ve kısa sürede hazır hale gelmesi, sıklıkla tercih edilmesinin başlıca nedenleridir. Çay saatlerinde veya akşam yemeğinden hemen sonra tatlı olarak tüketilebilir. Halihazırda düzenli olarak bu tatlıyı yapanlar, ölçüler hakkında bilgi sahibi olsa da ilk defa deneyeceklerin bu konuda zorluk yaşaması muhtemeldir. Bundan dolayı, 1 kilo irmiğin kaç kişilik olduğu ve ne kadar şeker istediği merak edilir. Ortalama olarak 1 kilo irmikten, 25-30 kişiye yetecek kadar helva çıkar. Bu oranın, porsiyonların büyüklüğüne göre değişebileceği unutulmamalıdır. Ek olarak, 1 kilo irmik için ortalama 3-3,5 su bardağı yeterli olacaktır.
Süt ve suyla yapılabildiğinden dolayı oldukça düşük maliyetli olan irmik helvası, hemen herkesin evinde rahatlıkla pişirilebilecek bir tatlıdır. Çünkü kullanılan malzemeler, düşük maliyetli ve kolay ulaşılabilirdir. Aniden gelen misafirlere veya tatlı krizlerine karşı bir çözüm olan bu tarifi hazırlaması oldukça kolaydır. Bunun için ilk önce aşağıdaki malzemeler temin edilmelidir.
1 kg irmik
250 gr tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
3-3,5 su bardağı toz şeker
50 gr çam fıstığı (isteğe bağlı olarak tuzsuz fıstık, fındık veya ceviz de eklenebilir)
2 litre su
1.Helva yapımına ilk olarak şerbetten başlanmalıdır. Bunun için 2 litre su ile şeker bir tencerede kaynatılmalıdır.
2.Farklı bir tencerede ise tereyağı ve sıvı yağ ile birlikte fıstıklar kavrulmalıdır.
3.Fıstıkların rengi değişmeye başladıktan sonra irmik eklenmeli ve ortalama 45 dakika boyunca kavrulmalıdır. İrmiğin ve fıstıkların yanmaması için sürekli karıştırılmalıdır.
4.İrmik kavrulduktan ve rengi koyulaştıktan sonra yavaş yavaş şerbet eklenmeli ve iyice çekmesi için karıştırmaya devam edilmelidir.
5.Şerbetini çektikten sonra 1 saat dinlenmeye bırakılmalı ve öyle servis edilmelidir.