Saç diplerinde ortaya çıkan ve saçların hacimsiz, ağır ve kirli görülmesine neden olan bu yağlanma sorunu, uzak durulacak besinler ve tüketilmesi gereken besinler arasında doğru bir ayarlama yaparak ortadan kaldırılabilir. İşte o besinler…
UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
Şeker:
Hormonlar, vücudumuzda meydana gelen neredeyse tüm süreçleri kontrol etmeye yardımcı olan habercileridir. Bu yüzden onları dengede tutmak önemlidir. Şeker buna yardımcı olan bir ürün değildir. Aslında hormonlar söz konusu olduğunda bir dengesizlik yaratarak tam tersi çalışır. Bu yüzden yardımcı olmak yerine vücuttaki iltihaplanma süreçlerini etkiler ve kan şekeri seviyelerini yükselterek bezleri daha fazla yağ üretmeye teşvik eder.
Rafine Karbonhidrat:
Kompleks karbonhidratlar ve basit karbonhidratlar, iki farklı karbonhidrat çeşidi. Kompleks karbonhidrat yerine basit karbonhidratlara yönelmek ise sağlıksız tercihlerden biri. Rafine karbonhidrat ise basit kategorisinde yer alır ve vücudu bu şekeri işlemesi için fazla yormasına neden olur. Karbonhidratın vücut tarafından zorlu bir şekilde sindirilmeye çalışılması, yağ bezlerinin de fazla çalışmasına neden olarak yağlı bir saç derisi oluşmasının da önünü açar.
Kızarmış Yiyecekler:
Kızartılmış yiyecekler, özellikle derin yağda kızartılmış ve fast food, yağ bezlerinin aşırı uyarılması nedeniyle vücudumuza yağ yükler. Ürettikleri yağ, kafa derisi de dahil olmak üzere cildimizi ekstra yağ ile kaplar.
Bu nedenle, akşamları hamburger yemek, saçlarınızı daha yağlı hale getirebilir. Sadece diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için değil, aynı zamanda saçlarınızın daha düzgün görünmesi için bu yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.
Süt Ürünleri:
Kulağa ne kadar tuhaf gelse de, fazladan sebum üretimi için yoğun süt ürünü tüketimi de bir neden olarak gösterilebilir. Bunun sebebi; süt, tereyağı ve peynir gibi süt ürünlerinin vücudumuz tarafından sıvı ve katı yağlar olarak sindirilmesidir. Bu nedenle, yağlı saçlar ve yüzde akne oluşumu için uygun bir ortam hazırlayabilir. Ayrıca, fazla sebum üretimini de etkileyen aşırı miktarda testosteron hormonuyla ilgili bileşenler içerirler.
Tuz:
Aşırı tuz tüketimi; şişlik, göz altı torbaları, kepek ve genel vücut dehidrasyonuna yol açar. Son nokta, vücudun su eksikliği ile savaşmak için daha fazla yağ üretmesini sağlar. Yine, tüm bunlar özellikle saça yatkın kişilerde yapışkan ve yağlı saçlara neden olur. Bu yüzden kraker, cips, patates kızartması ve tuzlu kuruyemiş tüketimine dikkat etmek önemlidir çünkü bunlar aşırı tuz içerir.
TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER
B ve E Vitamini Yönünden Zengin Besinler:
B ve E vitaminleri vücudumuz ve saçlarımız için en gerekli vitaminler arasındadır. Sadece güçlü ve güzel saçların gelişmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ekstra yağ üretimini de düzenleyerek saçınızın daha iyi görünmesini sağlar. Fasulye, sebze ve meyve gibi yiyecekler B vitamini açısından zengindir ve bunlar saçınızın çarpıcı görünmesine yardımcı olabilir. E vitamini yeşil yapraklı sebzelerde, ayçiçeği çekirdeğinde ve fındıkta bulunur.
Çinko Yönünden Zengin Besinler:
Çinko, vücutta birikmeyen minerallerden biri. İyi haber şu ki, çinko açısından zengin ürünlerin tüketimini artırırsanız, bu mineral vücudunuzun yağ üretimiyle savaşmaya yardımcı olabilir. Çinkoyu yulaf, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi doğal gıdalar sayesinde vücudunuza alabilirsiniz.
Sağlıklı Yağlar:
Yağlı bir saç tipine sahip olmak, yağ tüketimini tamamen bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Yağlar, vücudumuzun düzgün çalışmasının önemli bir bileşenidir. Sadece doymuş ve trans yağ tüketimini düzenleyin. Bu nedenle margarin, tereyağı ve hayvansal yağlar trans yağlardır. Bunları kuruyemişler, bitkisel yağlar ve bazı balık türleri gibi "sağlıklı" yağlar ile değiştirebilirsiniz.