Çeşitli hormonal bozukluklar, geçirilen iltihaplı hastalıklar veya soğuk algınlığı gibi birbirinden farklı nedenlerle ortaya çıkan saç dökülmesi, yalnızca belli alışkanlıklarla da ortaya çıkabilir. Bu nedenle sorunun kendisine odaklanarak, saç dökülmeleri ile ilgili endişeleri de bitirebilirsiniz. İşte bu sorunu çözmenin 3 farklı adımı!
SORUNUN KÖKÜNE İNİN
Genler: Hem erkekler hem de kadınlar, özellikle yaşlandıkça kalıtsal saç dökülmesinden muzdarip olabilir. Bu durumlarda, saç uzama sorunun dışarıdan desteklemeye çalışsanız da genler dinamik bir yapıya sahiptir ve iç sağlığınızdan ve çevrenizden de etkilenir. Bu nedenle tamamen genetik olduğunu düşündüğünüz sorunu aslında yaşam stilinize bağlı olarak bitirebilirsiniz.
Duygusal ve zihinsel stres: Araştırmalar, kronik stres halinde zamanla saç dökülmesi sorununa neden olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle stres seviyenizi ayarlamak, birçok sağlık sorunu gibi saç dökülmesi sorununu da çözebilir.
Hormonal değişiklikler: Kadınlar yaşlandıkça pek çok hormonal farklılıklarla karşılaşır. Ergenlik, hamilelik, doğum ve menopoz gibi birbirinden farklı süreçler de saç dökülmesini etkileyebilir. Ayrıca PCOS veya tiroid dengesizlikleri gibi belirli hastalıklar da bu sorunu tetikleyebilir.
Tıbbi süreçler: Alopesi areata ve kafa derisi enfeksiyonları gibi bazı otoimmün durumlar, düzensiz saç dökülmesi sorunlarına neden olabilir. Aynı zamana kemoterapi veya radyasyon gibi işlemler de saç dökülmelerinin ana sebeplerinden biri haline gelebilir.
Beslenme eksiklikleri: Saç dökülmesinin en yaygın nedeni; genellikle beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Kadınlarda A vitamini, D vitamini, demir, selenyum ve proteinler zamanla saç dökülmesi yaşar. Erken dönemlerde fark edilmediği dönemlerde daha şiddetli hale gelecektir.
DOĞRU TEŞHİS ALIN
Yoğun bir saç dökülmesi yaşamak, oldukça önemli bir sorun olsa da en kısa zamanda tedavi edilmesinin tek yolu; doğru bir teşhis almaktır. Dışarıdan ve evden uygulanan tedaviler, geçici olarak yardımcı olabilir. Ancak altta yatan hastalığı anlamak ve buna uygun hareket etmek, yaşam boyu sağlıklı saçlar elde etmeyi kolaylaştırır.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İZLEYİN
Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza özen göstermek, saçınızı korumanın en iyi yollarından biridir.
Bitki bazlı, yüksek lifli bir diyet, iltihaplanma belirtilerini azaltır. Biyotin, çinko, proteinler, magnezyum ve Omega-3 yağ asitleri yönünden zengin bir beslenme sistemine sahip olmak, saç dökülmesini engeller. Bu besinlerin; A, C vitamini ve folat yönünden zengin olmasına dikkat edilebilir. Ispanak veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler bu konuda en iyi seçenekler arasında yer alır. Nar, portakal ve çilek gibi meyveler, saç hasarını azaltmasının yanı sıra saç uzamasını da hızlandırabilir. Kuruyemişler ise E vitamini ve çinko, selenyum gibi mineraller gibi sağlıklı saç yapısını destekler.
Sağlıklı saçlar ve beslenme arasındaki bağlantı; en kilit noktalar arasında yer alır. Saç dökülmesini önlemek ve dökülen saçları ise bitirmek için birkaç değişiklik yapmak bu nedenle oldukça önemlidir. Fakat zihinsel sağlığın da bedensel sağlık kadar önemli olduğu unutulmamalı. Meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak, stres seviyesini düşürerek saçların genel sağlığını da olumlu yönde etkiler.