Taze yumurtaların içerisindeki hava boşluğunun küçük olması ve kabukla arasındaki zarın inceliği sebebiyle bazen soyulması zor olabiliyor. Haşlanmış yumurtayı kolayca soyabilmek için sirke kullanmak işe yarayan yöntemlerden birisidir.
Yumurtayı kolayca soyabilmek için ilk olarak haşlamadan hemen önce içerisine bir miktar sirke damlatın. Suyun içerisine damlatılan sirke, yumurtanın kabuğundaki kalsiyumu sökerek kabuğun kolay ve hızlı bir şekilde soyulmasını sağlar. Haşlama suyunun içerisine sirke damlatmak, yumurtanın çatlamasını ve dağılmasını da önler.
Haşlanmış yumurtanın kabuklarını kolayca soyabilmek için diğer yöntemler ise şöyle;
SALLAYIN
Haşladığınız yumurtayı bir cam kavanozun içerisine koyun ve içerisine iki parmak kadar su ekleyip kapağını kapatın. Bardağın üst kısmını elinizle kapatarak sallayın. Bu yöntem sayesinde yumurtanın kabukları kolayca çıkacaktır. Ancak bu işlemde yumurtanın rafadan ya da kayısı kıvamında olmaması gerekir.
TUZ KULLANIN
Yumurtayı kısa sürede soyabilmek için bir başka yöntem ise haşlarken sadece su kullanmak yerine suyun içerisine tuz ilave etmektir. Bu şekilde tuzlu suda haşlanan yumurtalar, çok daha kısa sürede soyulur.
KAŞIK KULLANIN
Yumurtayı kolayca kabuklarından ayırabilmek için kullanacağınız diğer yöntem ise kaşıktan destek almaktır. İstediğiniz kıvamda haşladığınız yumurtanın kabuğu bir kaşığın boyutunda soyun. Ardından kaşığı, oluşturduğunuz boşluğun içerisinde sokun ve bütün kabuğu bu kaşık sayesinde çıkarın.
KARBONAT İLAVE EDİN
Yumurtayı haşlayacağınız suyun içerisine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat sayesinde yumurtanın kabukları kolay bir şekilde soyulur.
BUZLU SU
Bu yöntem için haşlanan yumurtayı, buzlu bir suyun içerisine atın. Kısa bir süre beklettikten sonra yumurtanın daha kolay soyulduğunu fark edebilirsiniz.
YUMURTANIN FAYDALARI
Haşlanmış yumurta yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller bulundurur.
Bir tane haşlanmış yumurta, yaklaşık olarak 6 gram protein içermektedir. Böylece kas gelişimi için destekleyici niteliktedir.
Haşlanmış yumurta; bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve kemik sağlığını korumada yardımcı olabilir.
Yumurtanın sarısındaki kolin; hafızayı geliştirip beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
100 gramlık haşlanmış yumurtanın besin değerleri;
Kolesterol: 373 mg
Sodyum: 124 mg
Potasyum: 126 mg
Karbonhidrat: 1,1 gr
Protein: 13 gr