Yoğurt mayalarken dikkat edeceğiniz birkaç püf noktasıyla aşçılara taş çıkaracaksınız! Taş gibi katılıkta bir yoğurt yapabilmek için mayalama aşaması oldukça önemli. İşte, hem lezzetli hem de katı bir yoğurt yapmak için dikkat etmeniz gerekenler…
YOĞURDU NASIL MAYALAMALISINIZ?
Büyük bir tencereye yoğurt yapmak için kullanacağınız sütü boşaltın.
Ocağın altını yakarak sütü kaynatmaya başlatın.
Ancak sütü, tencereye koyduğunuz süt hizasının bir parmak aşağıya gelecek şekilde kaynatmanız gerekli.
Yoğurdun mayalanması için sütün ısısı 40 derece olmalıdır.
Tenceredeki sütü, 30 ila 45 dakika arasında kaynatın.
Sütü kaynatırken ara ara karıştın ki sütün içerisindeki su buharlaşarak çıksın.
Bu aşamada sütü iyi kaynatmalısınız.
Hemen kaynar kaynamaz ocağın altını sakın kapatmayın. Süt ne kadar uzun süre kaynarsa o kadar iyi.
Eğer sütünüzü gerekli miktarda kaynatmazsanız içerisinde bulunan su buharlaşıp dışarı çıkamaz. Böylece yoğurdunuz katı olmak yerine sulu olur.
TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL HAZIRLANIR?
Sütün içerisindeki buharın çıkabilmesi için sütü iyi kaynatmalısınız.
Mayayı sütün her tarafına yayabilmek için dikkatli bir şekilde karıştırmalısınız.
Yoğurdun sulu olmaması için sütün ağzını kapatmalısınız. Böylece sütün içerisindeki buharın çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Yoğurdu kaba aktardığınızda ise etrafını iyice sarmalısınız ki yoğurt sulu olmasın.
MAYALAMA AŞAMASI
Sütünüzü kaynattıktan sonra mayalama sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Yüzeyindeki kaymağı isterseniz kenara alabilirsiniz.
Sütü mayalamak için sıcaklığını kontrol edin.
Sütün gerekli sıcaklıkta olduğunu anlayabilmek için parmağınızı sütün içine batırın ve 7 saniye kadar bekleyin.
Eğer parmağınız sütün içerisinde 7 saniye dayanıyor ve hafif de sıcaklığını hissederseniz bu mayalama ısısına geldiğini göstermektedir.
Bir kaseye iki yemek kaşığı yoğurt ekleyin. Üzerinde de 4 yemek kaşığı süt ekleyin ve tel bir çırpıcıyla karıştırın.
Bu karışımı, mayalanma ısısındaki sütün içerisine ekleyin ve çırpın. Fakat bu sırada sütü hızlı bir şekilde çırpmalısınız ki sütün ısısı düşmesin.
Mayalama esnasında dilerseniz tencere yerine kavanoz da kullanabilirsiniz.
Yoğurtlu karışımdan kalanları kaplara bölüştürün.
Daha sonra mayayı ve sütü ekleyin.
Yoğurdun dengeli bir şekilde mayalanabilmesi için bu aşamada iyi bir şekilde karıştırmalısınız.
Karıştırmanın ardından mayalanması için üzerini kapatın.
Eğer yoğurdu kavanozda mayalamak istiyorsanız üstüne bez, tencerede mayalamak istiyorsanız üzerine süzgeçi ters çevirerek geçirin.
Yoğurdun iyi bir şekilde mayalanabilmesi için üzerini örtüyle sarmalısınız. Eğer havalar sıcak ise tek kat, soğuksa üç kat örtü örtmelisiniz.
Mayalanması için 4 saat bekleyin.
4 saatin ardından yoğurdun üzerine örttüklerinizi (örtü veya süzgeci) kaldırın ve 15 dakika normal ısıda dinlendirin.
Yoğurdu buzdolabına koyun ve bir gece dinlendirin.
Buzdolabına koyduğunuz sırada yoğurdun sulu olmaması için ağzını kapatmadan kaldırın.
Yoğurdu buzdolabında 2 saat beklettikten sonra kapağını kapatabilirsiniz.