Dumanı üstünde kokusuyla mest eden bir kuru fasulye veya protein deposu bir yeşil mercimek yemeğini kısa sürede yapmayı herkes ister. Fakat basit birkaç hata, bu lezzet şölenine dönüşebilecek yemekleri, hiçbir lezzeti olmayan öğünlere dönüştürebiliyor. İşte baklagil pişirirken sıklıkla yapılan hatalar…
SUYUNA KARBONAT EKLEMEYİN
Baklagillerin pişirme süresini kısaltmak için içerisine eklenen karbonat, istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Karbonat, her ne kadar süreyi kısaltsa da aynı zamanda vitamin ve mineraller oranında büyük bir kayba sebep olabiliyor. Ayrıca bir diğer önemli püf noktası; baklagilleri kireç dolu bir çeşme suyunda bekletmemek. Besin kaybına neden olmaması için baklagilleri mutlaka temiz içme suyunda bekletmelisiniz.
HAŞLAMA SUYUNU MUTLAKA SÜZÜN
Gaz yapan baklagil sorunu, neredeyse evrensel bir problem. Fakat bu sorunu ortadan kaldırmak için hepimizin bildiği "biriken köpükleri alma" işlemini atlamak, yaşanan gaz sorununun da ana sebebi olabilir. Bazı yerlerde besin kaybı yaşanmaması için önerilen köpükleri almama tavsiyesi, istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
HIZLA PİŞİRMEK İÇİN YÜKSEK ATEŞ KULLANMAYIN
Hemen pişsin istediğiniz baklagil yemeklerini yüksek ateşte pişirmek, hem lezzetini hem de dokusunu bozan hatalar arasında yer alıyor. Hızla pişmesi için açtığınız yüksek ateş, baklagillerin kabukları soyularak yemekte kabuk ve iç karışımını bir arada görmenize neden olabilir. Bu nedenle tüm baklagil yemeklerini, yavaşça kısık ateşte pişirmek gerekir.
PİŞİRME ESNASINDA SOĞUK SU EKLEMEYİN
Eğer baklagil yemeğini pişirirken suyun az olduğunu fark ettiyseniz, üzerine hemen su eklemek isteyebilirsiniz. Fakat buradaki en büyük hata; soğuk su eklemektir. Baklagillerin sertleşmesine neden olabilecek bu durum, aynı zamanda pişen yemekteki sıcaklık dengesinin de aniden bozulmasına da yol açabilir. Bu nedenle su eklemesi yaparken mutlaka soğuk su yerine kireçsiz, kaynayan içme suyu eklemeyi unutmayın.