Kuru fasulye, bazen pirinç pilavının eşlikçisi bazen de başlı başına dev bir lezzet. Tadının yanı sıra sağlık için de oldukça faydalı, kalp sağlığını iyileştirmeden kilo vermeye kadar yardımcıdır. Ancak kuru fasulye yedikten sonra rahatsız edici bir şekilde gaz problemi yaşanabilir.
Kuru fasulyenin içerisinde yer alan oligosakkarit adındaki şeker, tüketildiği zaman gaz oluşmasına neden olur. Oligosakkarit isimli bu madde, büyüklüğü sebebiyle mide ve ince bağırsakta sindirilemez. Böylece kalın bağırsakta yer alan bakterilerle parçalanır. Bu aşamada da karbondioksit, hidrojen ve nitrojen gibi gazlar ortaya çıkar. Bu nedenle kuru fasulyeyi yemeden önce bu etkilerinden kurtulmak gerekir.
Kuru fasulyeyi pişirmeden önce alacağınız önlemler sayesinde gaz oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Uygulamanız gerekenler yöntemlerden bazıları şöyledir;
BİR GECE BEKLETİN
Kuru fasulyeyi pişirmeden önce su dolu bir kabın içerisine boşaltın. Ardından bir gece su içerisinde bekletin. Daha sonra kuru fasulyeyi pişirmeden önce haşladığınız esnada yüzeyde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla kenara alın. Bu şekilde oluşabilecek gaz probleminin önüne geçebilirsiniz.
PATATES
Bir adet patatesi dört parçaya ayrıın. Kuru fasulyeyi pişirirken içerisine bu dört parça patatesi atın. Bu yöntem sayesinde patatesler bütün gazı kendi içerisinde toplayacak. Ancak pişirdikten hemen sonra patatesi mutlaka çıkarmalı ve kullanmamalısınız.
KİMYON
Kuru fasulyeyi pişirmeden hemen önce haşlama işlemi yaparken tencerenin içine 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyin. Bu yöntem gaz oluşumunu engeller. Dilerseniz kimyon yerine 1 tatlı kaşığı kekik de ilave edebilirsiniz. Böylece kuru fasulyenin piştiği esnada ortaya çıkacak olan gaz moleküllerinin parçalanması sağlanılabilir.
KARBONAT
Kuru fasulye yedikten sonra gaz oluşmamasını için en sık kullanılan yöntemlerden birisi de içerisine karbonat eklemektir. Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir yemek kaşığı karbonat eklerseniz gaz probleminin önüne geçebilirsiniz. Hem de bu yöntem kuru fasulyenin daha hızlı haşlanmasını sağlar.
KURU FASULYENİN FAYDALARI
Kuru fasulyenin içerisinde yer alan K vitamini, beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
Zengin bir lif kaynağı olan kuru fasulyeyi tüketmek, bağırsakları olumlu bir şekilde etkiler ve kabızlık problemini ortadan kaldırır.
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
İçerisinde yer alan B3 vitamini olan niasin sayesinde migrenle mücadele eder ve ağrıları önler.
Böbreklerdeki taş ve kumun atılmasını sağlar.
Düzenli olarak fasulye tüketmek, kalp tıkanıklığının önüne geçilmesine yardımcı olur ve kalp krizini engeller.