Hem bitkisel hem de hayvansal gıda tüketiminin yeterli olması, birçok besin değerinden de eşit derecede faydalanabilmenizi sağlar. Fakat her durumda bu dengeyi tutturmak kolay olmayabilir. Bu nedenle bağışıklık sisteminde oluşabilecek bir düşüş, birçok virüs ve bakteri enfeksiyonuna açık hale getirir. Bu nedenle doğru beslenme oldukça önemli. Yeterli vitamin ve mineralleri bir arada alabileceğiniz birkaç çorba tarifi ise tüm bu sorunu ortadan kaldırabilir. İşte tüm kış içinizi ısıtacak lezzet dolu o çorba tarifleri…
SOĞAN ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 adet kuru soğan
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı un
- 3 su bardağı tavuk suyu
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Soğanı ortadan ikiye böldükten sonra yarım daire olacak şekilde doğrayın.
- 2 kaşık yağı tencereye alın ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
- Soğan hafif pembeleştiğinde unu ekleyin. 2 dakika kadar daha birlikte kavurun.
- Daha sonra ısınmış olan tavuk suyunu ve suyu ekleyin.
- Kısık ateşte 5 dakika kadar kadar kaynatın ve ardından istediğiniz baharatları ve tuzu ekleyin.
- Kaynamış çorbanın altını kapattıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirebilirsiniz.
- İsterseniz kruton (kızarmış ekmek küpleri) ekleyerek servis edebilirsiniz.
SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 büyük dal brokoli
- 1 adet havuç
- 2 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 su bardağı su veya tavuk suyu
- 2 su bardağı süt
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Brokoliyi dallarından ayırın ve 5 dakika kadar haşlayın, suyunu süzüp kenara ayırın.
- Tencereye yağları ekledikten sonra soğanları yemeklik doğrayın ve birlikte kavurmaya başlayın.
- Rendelenmiş bir havucu da ekleyin ve birlikte diriliğini kaybetmeleri için iyice kavurun.
- İki diş sarımsağı rendeledikten sonra bu karışıma ekleyin, birkaç dakika birlikte kavurmaya devam edin.
- Bu karışıma unu da ekleyin, hafifçe kavurun. Suyu ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Kaynamaya başlayan suyan brokolileri ekleyin. 4-5 dakika boyunca bu suda pişen brokoliye iki bardak sütü de ekleyerek biraz daha pişirmeye devam edin. Toplamda 10 dakika olması yeterli oalcaktır.
- Son olarak istediğiniz baharatları da ekleyin ve biraz kaynadıktan sonra altını kapatın.
- İstediğiniz pürüzsüz kıvam için blenderdan geçirebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
SARIMSAKLI DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
- 4 adet büyük domates veya yaz domateslerinden yapılan konserve
- 1 kaşık un
- 1 kaşık tereyağı
- 3 kaşık zeytinyağı
- 1 litre kemik suyu veya tavuk suyu
- 1 su bardağı süt
- 2 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, pulbiber, kekik
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
- Un, tereyağı ve zeytinyağı hafifçe kokusu çıkana kadar birlikte kavurun.
- Domatesleri rendeleyin ve kavrulan una ekleyerek biraz karıştırın.
- Sarımsakları da ekleyin biraz daha karıştırın.
- Tavuk suyu veya kemik suyunu ekledikten sonra kaynayana kadar sürekli karıştırın.
- Kaynadıktan birkaç dakika sonra 1 bardak sıcak sütü ekleyin.
- Baharatları da ekleyin ve karıştırın. Birkaç dakika kadar kaynatın ve ocağı kapatın.
- Servis etmeden önce üzerine rendelenmiş kaşar peyniri gezdirebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
SÜTLÜ ZENCEFİLLİ BAL KABAĞI ÇORBASI
Malzemeler:
- 300 gram doğranmış bal kabağı
- 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı zencefil
- Tuz, karabiber ve istediğiniz baharatlar
Yapılışı:
- Zeytinyağını tencereye aldıktan sonra doğranmış bal kabaklarını, soğanları ve sarımsağı birlikte soteleyin.
- İyice sotelendikten sonra üzerine suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan birkaç dakika sonra pürüzsüz bir kıvam için blenderdan geçirin.
- Üzerine 1 su bardağı sütü ekleyin ve tekrar kaynamasını bekleyin.
- Kaynadıktan sonra zencefil ve diğer baharatlarını ekleyin.
- Çorbanız servise hazır. Afiyet olsun.
ZERDEÇALLI TAVUK SUYU ÇORBA
Malzemeler:
- 400 gr (1 adet) tavuk göğsü
- 1 litre su
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı şehriye
- Limon suyu
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
- Tuz, karabiber, istediğiniz baharatlar
Yapılışı:
- Tavuk göğsünü 1 litre su içerisinde 2 diş saırmsak ile birlikte yaklaşık 40 dakika boyunca haşlayın.
- Haşlandığı suyu bir kaseye ayırın ve tavukları minik parçalara ayırın.
- Farklı bir tencerede bir yemek kaşığı un ve bir yemek kaşığı tereyağı ile kavurun.
- Kavrulan una yavaşça tavuk suyunu ekledikten sonra içerisine 2 yemek kaşığı şehriyeyi de dökün.
- Damak tadınıza göre miktarını belirlediğiniz limon suyu ile bir yumurtanın sarısını iyice başkta bir kapta karıştırdıktan sonra kaynayan tavuk suyundan içerisine biraz ekleyip karıştırın.
- Ardından yavaş yavaş çorbaya ilave edin.
- Didiklediğiniz tavukları da ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
- Toz zerdeçalı, tuzu ve baharatları da ekleyip karıştırın.
- Çorbanız servise hazır. Afiyet olsun.