Kuru fasulye, lezzetinin yanı sıra sağlık için de oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan K vitamini, beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Kuru fasulyenin içerisindeki B3 vitamini migren ataklarına karşı bir önlem olabilir. İyi bir lif kaynağı olması sebebiyle, kabızlık gibi sindirim problemleri için de destekleyici bir besin olarak tüketilebilir. Ancak kuru fasulyeyi yedikten sonra vücutta şişkinlik ve gaz olabilir. Bu durum ise; kuru fasulye yemekten çekinir hale getirerek menülerinden çıkarmasına neden olabilir.
Kuru fasulye yedikten sonra gaz oluşmasının sebebi ise içerisinde yer alan oligosakkarit isimli şekerdir. Bu madde; boyutunun büyük olması sebebiyle midede ve ince bağırsakta sindirilemeyerek kalın bağırsaktaki bakterilerle parçalanır. Böylece ortaya karbondioksit, nitrojen ve hidrojen isimli gazlar çıkar. Vücutta gaz oluşmasını önlemek için ise bu etkilerini engellemek gereklidir. Fasulyenin gaz yapmasını engellemek adına uygulayabileceğiniz yöntemler şöyle;
BİR TANE PATATES EKLEYİN
Bu yöntem için ilk olarak bir adet patatesi dörde bölün. Kuru fasulyeyi pişirdiğiniz esnasında bu dört parça patatesi de içine atarak pişirin. Böylece kuru fasulyenin içerisindeki patates parçaları, oluşan bütün gazı kendilerine çekecektir. Gaz oluşmaması adına kuru fasulyeyi pişirdikten sonra içerisindeki patates parçalarını çıkarıp kesinlikle kullanmamalısınız.
KEKİK İLAVE EDİN
Kuru fasulye tarifinin haşlama esnasında, tencerenin içerisine 1 tatlı kaşığı kekik ilave etmek gaz oluşmasını önler. Ayrıca bir diğer alternatif olan kimyon da gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bu yöntem sayesinde kuru fasulyenin piştiği sırada ortaya çıkan gaz molekülleri parçalanır.
SUDA BEKLETİN
Pişireceğiniz kuru fasulyeleri, içinde su olan bir kabın içine ekleyin ve bir gece boyunca suda bekletin. Ertesi gün suyun yüzeyinde oluşan köpükleri yemek kaşığı yardımıyla alın. Bu yöntem sayesinde kuru fasulye yedikten sonra ortaya çıkan gaz problemini önleyebilirsiniz.
KARBONAT EKLEYİN
Kuru fasulyenin oluşturduğu gaz ve şişkinliği önlemek için karbonattan faydalanabilirsiniz. Bu yöntem için kuru fasulyenin haşlandığı esnada içerisine bir yemek kaşığı karbonat ilave etmelisiniz. Bu sayede kuru fasulye yedikten sonra gaz ve şişkinlik oluşmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca karbonat; fasulyelerin daha hızlı yumuşamasını sağlayarak çabuk bir şekilde haşlanmasını sağlar.
TAM KIVAMINDA KURU FASULYE NASIL PİŞİRİLİR?
Lezzetli ve tam kıvamında kuru fasulye tarifi şöyle;
Bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ ile 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek kızdırın. Üzerine 1 adet doğranmış kuru soğan ilave edip kavurun. Kavurma işleminden sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip kavurma işlemine devam edin. Ardından kuru fasulyenin gaz oluşturmasını engellemek için yukarıda yer alan metodları uyguladığınız fasulyeleri tencerenin içerisine boşaltın. 2 dakika boyunca karıştırın ve içine 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı kırmızı biber ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Fasulyeler yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.