Her ısırdığınızda kıtır kıtır ses gelen, lezzetiyle bir türlü elinizden bırakamayacağınız turşuları, bir kere yaptıktan sonra bir daha dışarıdan almak istemeyeceksiniz. İçerisine koyacağınız bir defne yaprağı, birkaç nohut, turşularınızı bambaşka bir seviyeye ulaştıracak.
MUTLAKA KAYA TUZU KULLANIN
Turşu kurmanın en önemli püf noktalarından biri; kullandığınız tuz tipi. Turşu kurarken sofra tuzu değil, mutlaka iri taneli kaya tuzu olmalıdır. Bunun sebebi; normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözlenmesi. Bu nedenle doğru oranda kaya tuzu kullanmak önem taşıyor.
TUZ ORANINI İYİ AYARLAYIN
Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir. Bu oranla yapacağınız her turşu, eşsiz bir tat ve lezzetin yanı sıra bozulma ihtimaliyle karşı karşıya kalmayacaktır. Bu toz oranının az olması halinde hem yumuşayan turşularla karşılaşabilir hem de zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir. Fakat tuzu fazla olması halinde de turşularınız yenilemez hale gelebilir.
Turşunun tuzunun fazla olduğunu anladığınızda ise; yapmanız gereken en önemli adım, direkt "suyu artırmak" değildir. Bunun yerine turşuyu yeni bir kabın içine boşalttıktan sonra temiz bir turşu kavanozunun tabanına "lahana" koymaktır. Bunun üzerine turşunun tanelerini ekleyin ve suyunun bir kısmını yeniden ilave ettikten sonra üzerine biraz da su ekleyin. Ağzını sıkıca kapattığınız bu turşunun lahana sayesinde tuz oranı dengelenebilir.
İĞNEYLE MALZEMELERİ DELİN
Turşunun içine koyduğunuz sebze ve meyveleri güzelce yıkadıktan sonra birkaç yerinden iğne yardımıyla delikler açtığınızda, turşu suyunun temas etmesini sağlayarak daha kolay bir fermentasyon sağlanabilir.
BİRKAÇ NOHUT EKLEYİN
Turşunuzu kurduğunuz kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyebilirsiniz. Bu sayede fermantasyonu hızlandırabilirsiniz. Üstelik daha lezzetli bir aroma elde edebilirsiniz.