Konserve hazırlamak, hemen her evin vazgeçilmez yaz sonu rutinleri arasında yer alıyor. İsterseniz taze fasulye, ister barbunya veya bamya… Tüm bunların yanı sıra en sık tüketilen ise; her daim lezzetli yaz domatesleri! Bu lezzetlerin her birine en iyi şekilde ulaşmak için zamanında taze ve olgunlaşmış ürünleri konserveleyebilirsiniz. Peki konserve yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte cevabı…
MALZEME KALİTESİ
Kaliteli ve taze sebze ve meyve kullanmaya özen göstermek, her zaman en lezzetli konservelere ulaşmanın en iyi yolları arasında yer alıyor. Bozulmamış, olgun ve lezzetli meyveler/sebzeler konserve yaparken daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.
STERİLİZASYON
Kullanacağınız cam kavanozları ve kapakları mutlaka sterilize edin. Aksi takdirde gelişebilecek bakteriler, konservelerinizin yalnızca bozulmasına değil, aynı zamanda zehirlenmelere de yol açabilir. Bunun için kaynar su banyosu veya fırın yöntemini kullanabilirsiniz. Bu adım, ürünlerinizin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
ŞEKER VE TUZ ORANINI DOĞRU AYARLAYIN
Gerekliyse, meyve konservelemelerinde az miktarda şeker eklemek lezzeti artırabilir. Tuz da bazı sebze konservelemelerinde tatların belirginleşmesine yardımcı olabilir. Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulmasına dikkat edilmeli. Böylece konservelerin daha uzun süre dayanması da mümkün hale gelir.
İÇERİDE KALAN HAVA BOŞLUĞUNA DİKKAT!
Doldurduğunuz kavanozun içinde fazla hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. Bu, ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Ürünlerin havayla teması kesilerek bozulma riskinin önüne geçebilirsiniz.
KAPAKLARIN SAĞLAM OLDUĞUNA DİKKAT EDİN
Kapakları sıkıca kapatın ve kapatma yerinin düzgün bir şekilde oturduğundan emin olun. Böylece konservelerin, dış etkenlerin içeri temas etmesi engellenir. Aksi takdirde, "atan kapaklar" sonucunda besinlerde bakteri gelişimi gözlenebilir.
ÜRÜNLERİ MUTLAKA YETERLİ ORANDA PİŞİRİN
Konserve işlemi, içerideki mikroorganizmaların öldüğü ve ürünlerin dayanıklılığının arttığı bir süreçtir. Dolayısıyla ürünlerinizin yeterince piştiğinden emin olun.
KAVANOZLARI SOĞUTUN
Konserve işleminden sonra kavanozları hemen hareket ettirmeyin. Ürünlerin oda sıcaklığına soğumasını sağlayın. Böylece kavanozlardaki basıncın dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
KONSERVELERİ SAKLADIĞINIZ YERİ İYİ SEÇİN
Konservelediğiniz ürünleri serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Böylece, ürünleriniz çok daha uzun süre dayanabilir.