Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Mutfak Sırları Haberleri Balıktan sonra neden tahin helvası yenir? Öyle bir şifası varmış ki...

Balıktan sonra neden tahin helvası yenir? Öyle bir şifası varmış ki...

Tahin helvası, sadece damakları şenlendiren değil, sağlığımıza da pek çok fayda sağlayan bir mucize! Meğer yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelmiş olan bu tatlı, içeriğindeki besin değeriyle vücudumuza enerji kaynağı oluyor. Peki, tahin helvası neden bu kadar popüler ve sağlığımız için bu kadar önemli? İşte, her bir lokmasıyla hem lezzet hem de şifa kaynağı olan bu tatlının bilinmeyen sırları ve yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları!

İDİL AÇIKALIN
İDİL AÇIKALIN
Giriş Tarihi: 15.02.2025 12:52
ABONE OL
TAHİN HELVASI HAYATIMIZA NASIL GİRDİ?

Tahin helvasının kökenleri çok eski dönemlere uzanır. Susam tahini, Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde binlerce yıldır kullanılan bir besindir. Tahin helvasının tarihçesi hakkında kesin bilgilere sahip olmak zor olsa da, Mezopotamya ve Antik Mısır gibi eski uygarlıklarda susam tahiniyle yapılan tatlılar olduğu bilinmektedir.

Tahin helvası ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde yayılan bir tatlı olarak bilinir. Bu dönemde helvayı üreten ustalar, geleneksel yöntemlerle helva yapımını sürdürdüler ve tarifleri bir nesilden diğerine aktardılar. Günümüzde, tahin helvası hala geleneksel yöntemlerle üretilmekte olup, kültürel bir lezzet olarak değerini korumaktadır.

Taş değirmende öğütülen susamdan elde edilen tahinin, çöğen ve pancar şekeriyle efsane karışımıdır tahin helvası. Lezzetli bir tatlı olmasının ötesinde insan sağlığına yararlarının da zaman zaman hatırlanmasıyla düzenli olarak tüketilmeye ihtiyaç duyulan bir besindir. Tüketimi kahvaltı sofralarıyla sınırlı kalmayan tahin helvası limon suyunda ezilerek, çok tercih edilen bir mezeye dönüşebilmektedir. Bu haliyle fırınlanmış olan çeşidi ise yemeklerden sonra aranan tatlılar içinde yer almaktadır.

Türk mutfağında bilhassa balık sonrasının adeta tek tatlısı da yine tahin helvasıdır. Balıktan sonra tahin helvası yemek, Türk mutfağında uzun bir geleneğe dayanır. Bunun temel nedeni, tahin helvasının hem sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahip olması hem de balığın ağırlaştırıcı etkisini dengelemesidir. Balık, özellikle yağlı türleri, sindirim sistemi üzerinde bazı zorluklar yaratabilir. Tahin helvası ise, tahin ve şeker içerdiği için mideyi rahatlatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca, tatlı ve yağlı tatların birleşimi, balıktan sonra damak tadını dengeleyerek hoş bir final yapar. Bu geleneksel alışkanlık, hem lezzetli hem de sağlıklı bir son noktadır.

TAHİN HELVASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • Şurubun çok sulu olması helvayı yumuşak, çok yoğun olması ise sert yapar. Şurup kıvamını anlamak için bir damlasını soğuk suya damlatın. Toparlanıyorsa kıvamı doğru demektir. Lezzetli bir helva için kaliteli tahin kullanmak şarttır.
  • Tahin helvası yaparken, un kısık ateşte kontrollü şekilde kavrulmalıdır.
  • Pudra şekeri ve tahin ilavelerinden sonra, kıvamın pürüzsüz olması ve lezzetinin dengeli dağılması için, helvayı iyice karıştırmaya özen gösterilmelidir.
  • Tahin helvasını aktaracağımız kap, helvanın kolay bir şekilde çıkması için streç film ile kaplanmalıdır.
  • Helva, bütün bir şekilde çıkabilmesi için, kullanılan kaba bastırılarak yerleştirilmelidir.
  • Tahin helvası, 1 gece dinlendirildikten sonra servis edilmelidir.
  • Hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini destekler.
  • Böbreklerin çalışmasını düzenler.
  • Sinir ve kas sistemindeki komplikasyonları önlemeye destek olur.
  • Tahin helvası cilt için de faydalı; cildin erken yaşta kırışmasını engeller, cilt rahatsızlıklarına neden olan bakterilerle savaşır, saçları kuvvetlendirir ve dökülmeyi önler.
  • Verdiği enerjiyle sporcular ve emek yoğun çalışanlar için çok önemli bir gıdadır.
  • Besleyiciliği ile emziren anneler için inanılmaz bir takviyedir.
  • Zihin açıcı özelliği ile okul çağındaki çocuklar için büyük öneme sahiptir.

KAHVALTILIK TAHİN HELVASI
MALZEMELER

  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı tahin
  • 50 gram tereyağı
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri

YAPILIŞI: Tencereye tereyağını alalım ve eritelim. Unu ekleyelim ve hafif rengi dönüp, kokusu çıkıncaya kadar, kısık ateşte kavuralım. Ardından pudra şekerini ekleyelim ve iyice ezerek, tamamen karışmasını sağlayalım ve bu şekilde de birkaç dakika daha kısık ateşte kavuralım. Son olarak ocağın altını kapatarak, tahin ilavesini yapalım ve helvamız pürüzsüz kıvam alana, iyice bütünleşene kadar güzelce karıştıralım. Uygun büyüklükte bir kabı streç filmle kaplayalım ve hazır olan helvamızı içine aktaralım. Bu aşamada helvanın hepsini bir defada değil de, birkaç parça halinde ekleyelim. Her aşamada bastırarak, kalıba oturmasını ve sıkışmasını sağlayalım. Tahin helvamızı bir gece buzdolabında dinlenmeye alalım.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın