Doğum sonrası depresyon, birçok kadın için oldukça sık karşılaşılan fakat üzerine fazla konuşulmaması nedeniyle yok sayılan ciddi bir sorun. Doğum sonrası depresyonda kadınların yeni yaşamlarına adapte olma süreci zorlu geçebilir. Fakat pandemi süreci bu durumu tetikleyen bir unsur mu? İşte merak edilenler ve neler yapılmalı?
KONUŞMAK ÖNEMLİ BİR ADIM
Doğum sonrası depresyon, kadınların bu durum hakkında nadiren bahsetmesi nedeniyle sorunun ortadan kaldırılması yerine daha büyük bir krizle karşılaşılması ihtimalini doğuruyor. Üstelik doğum sonrası depresyon sürecinde kadınların kendisini daha da suçlu hissetmesi, yardım talebinde bulunmayı da zorlaştırıyor. Pandemi ise bu süreçte iletişim eksikliğine yol açarak kendileri için yardım edilmeyi zor hale getirebilir.
SİZİN İÇİN NEYİN İYİ OLDUĞUNU KONTROL EDİN
"Depresyonda olduğum için bir şeyleri dört gözle bekleyemem" ve "Hayatımın dışındaki şeyler kötü olduğu için bir şeyleri dört gözle bekleyemem" arasındaki farkı çözmenin birkaç yolu var. Örneğin, bir sabah kahve içmek veya Netflix'te en sevdiğiniz programı izlemek gibi küçük şeyleri dört gözle bekleyebilir misiniz?
Uzman Bellenbaum, cevabınız hayır ise, doğum sonrası depresyonundan muzdarip olabilirsiniz diyor. Ayrıca, karar vermekte zorlandığınızı fark ettiğinizde, bir bebek sahibi olarak büyük bir hata yaptığınızı hissederseniz veya bebeğinizi vermeyi düşündüyseniz, depresyonunuz muhtemelen doğum sonrası depresyon ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, doğum sonrası depresyon semptomlarının farklı olduğunu ve "bebek hüznünden" veya birçok annenin doğumdan sonraki iki hafta içinde yaşadığı üzücü, endişeli duygulardan daha uzun sürdüğünü belirtmek gerekir.
COVID-19 VE ZİHİN SAĞLIĞINIZ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ KONTROL EDİN
Pandemi sırasında, belirtileriniz daha fazla endişeli bir hal alabilir. Bellenbaum'a göre, COVID-19'a, bebeğinizin sağlığı ve güvenliğine aşırı odaklanmak veya doğum sonrası kaygının en önemli belirtilerinden biri. Diğer belirtiler: kendini soyutlama, tamamen yalnız hissetme, bunların hiçbir şeyin düşündüğünüz gibi olmadığı için sinirli ve kızgın hissetme gibi belirtiler, anneler için daha zorlu bir sürece davetiye çıkarabiliyor.
DESTEK VEREN ARKADAŞLARINIZDAN YARDIM ALIN
Uzman Bellenbaum, "anneliğin romantize" edilmesinin ve sorgulanamaz bir hale getirilmesinin doğum sonrası depresyonu yalnızca annenin kendisinin yaşadığına dair bir yanılgı haline dönüştüğünü söylüyor. Fakat pandemi süresince sosyal temasın azalması ile birlikte yeni doğum yapmış anneler, çok daha az temas nedeniyle kendilerini daha da yalnız hissedebilirler. Bu nedenle kendinize pandemi boyunca eşlik edebilecek arkadaşlarınızdan yardım isteyerek bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz. Bunun için online destek gruplarından yararlanabilir, bu sayede yalnızlık hissini ortadan kaldırabilirsiniz.