TUZ TÜKETİMİNİZİ SINIRLAYIN
Özellikle sıcak havalarda tuz, ödem artırıcı bir etkiye de sahiptir. Bunun için yemeklere eklenen tuz miktarını artırmamak önemlidir.
TAZE SEBZE TÜKETİN
Hamilelik döneminde iyice yıkanmış yeşil sebzeler tercih edilebilir. Bununla birlikte C vitamini deposu olan maydanoz, yeşil biber, domates de vücut bağışıklığı için iyi seçimlerdir.
MEYVEYİ SINIRLANDIRMAYI UNUTMAYIN
Yaz meyvesi denildiği anda herkesin aklına kavun ve karpuz gelir. Ancak yüksek şeker oranı içeren meyveler, anne adayları tarafından dikkatli tüketilmelidir. Aşırı karpuz yemek, gestasyonel diyabetli anne adaylarında kilo alımına ve kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir.
BOL SU İÇİN
Su içmek hem vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymasına fayda etmekte hem de hamilelik dönemindeki en sağlıklı içecek olarak kabul edilmektedir. Özellikle yaz aylarında 2-2,5 litre su içebilirsiniz.
SERİNLEMEK İÇİN DONDURMA
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma dikkatli tüketilmelidir. Külahsız ve çikolata kaplı hazır dondurmalar yerine sade ve doğal meyveli dondurmalar veya sorbe tercih edilebilir.
GAZLI VEYA ŞEKERLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN
Bunlar sadece vücudunuzdaki şeker miktarını artıran ve başka bir yarar sağlamayan ürünlerdir. Vitamin ve mineral içermeyen bu içecekleri tüketmemenizde fayda var. Bunlar yerine vitamin ve mineral açısından zengin ayran, kefir veya süt içilebilir.
PROTEİN İÇİN YUMURTA
Hamilelik döneminde yeterli protein alımı oldukça önemlidir. Doğru bir protein kaynağı olan yumurta da tam bu noktada dikkat çeken besinler arasındadır. Yaz aylarında her gün et ürünleri tüketmek yerine bazı zamanlar da yumurta yemeyi seçebilirsiniz.
D VİTAMİNİ KAYNAĞI: GÜNEŞ
Yaz ayları D vitamini depolamamız için oldukça idealdir. Her gün 15 dakika güneşe çıkarak, besinlerden alamayacağınız D vitaminine sahip olabilirsiniz. Elbette ki yanmamaya dikkat ederek…
YAZIN HAMİLELER HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURMALI?
Aslında herkes için geçerli olabilecek bir kural, yaz aylarında çok ağır yemekler tercih etmemektir. Bununla birlikte özellikle anne adaylarının aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınması gerekir. Normalin üstünde ve yapay olarak alınan şeker, kan şekerinde de ani değişikliklere sebep olacaktır. Bu dönemde, özellikle de yaz aylarından işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca, kızartma, kavurma gibi aşırı yağlı gıdaların ve kafeinin de menülere eklenmemesi iyi olacaktır. Yaz aylarındaki sıcak basmalarının artması, kalp ritmindeki değişiklikler, mide ekşimesi ve bulantı problemlerini kafein oldukça tetikleyen bir madde olan kafeinin yanı sıra salamura besinlerden, bitki çaylarından, gazlı içeceklerden ve hazır gıdalardan da kaçınılmalıdır.