Son yıllarda yapılan araştırmalar, güneşten korunmada başka bir faktörün daha oldukça önemli olduğunu ortaya koydu. Tahmin edebileceğiniz gibi besinler, güneşten korunmanın en önemli yolu. Özellikle karotenoidler, bu konuda öne çıkıyor.
"ANTİOKSİDANLAR EN BÜYÜK ETKEN"
Karotenoidler, turuncu ve kırmızı meyve, sebzelere pigment sağlayan antioksidan kaynaklarıdır. Sıklıkla likopen, lutein ve beta karoten gibi isimlerle de anılırlar. Birçok araştırma, karotenoidlerin, güneş yanığı sürecini geciktirerek doğal bir güneş koruması sunduğunu ortaya koydu.
Dermatolog Dr. Ross Perry, likopenin çevresel zararlı ışınları önleyebilen veya yavaşlatabilen maddeler olan zengin antioksidanlar içerdiğini, olgun domates, pembe greyfurt veya kırmızı biber gibi likopen açısından zengin gıdaların düzenli olarak tüketilebileceğini belirtiyor.
"DOMATES YİYENLER %33 DAHA FAZLA KORUNUYOR"
Yapılan küçük araştırmalar, likopen tüketenlerin, tüketmeyenlere göre güneş yanığına karşı yaklaşık %33 daha fazla korumaya sahip olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi bir teoriye göre; likopen içeriğinin UV ışığı etkilerini nötralize edebileceği ile ilgilidir.
Yiyeceklerden en fazla likopeni elde etmek içindikkat edilmesi gereken birkaç faktör bulunuyor. Dermatolog Dr. Thivi Maruthappu, domateslerin aslında diyetlerin en zengin likopen kaynağı olduğunu belirtiyor. Bu güçlü antioksidan, ciltteki zararlı serbest radikallerin etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Serbest radikaller, cilt yaşlanmasının ve güneş yanığı etkisinin en önemli sebebidir. Bu nedenle tatil sofralarına güneşte olgunlaşmış domates eklemek, salatalarınıza dahil etmek sizi güneşten koruyabilir.
Özellikle kiraz domatesler, en yüksek likopen seviyelerine sahiptir. Yaz aylarında bu domatesleri tüketmek, sizi güneş kreminin etkisi kadar koruyabilir. Likopen üstelik, sadece cilt için değil aynı zamanda diyabet ve kalp hastalıklarına karşı da koruyor.
Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, günde 40 gram domates salçası, 16 mg likopen içeriği sayesinde kişilerin, cildinin UV ışınlarına karşı koruma sağlıyor.
"KARPUZ, ISPANAK VE TATLI PATATES…"
Karpuz da harika bir meyve olmasının yanı sıra aynı zamanda cildinizi güneşten korur. Karpuzda bulunan likopen, UVA ve UVB radyasyonunu emerek koruma sağlar. Birkaç hafta boyunca her gün karpuz yemek, cildinizde doğal bir güneş koruyucu etkisi oluşturur. Karpuzun %92'sinin su olması sayesinde cildiniz nemlenirken aynı zamanda sağlıklı kalır.
Tatlı patates ve ıspanak ise UV ışınlarına maruz kaldığınızda ciltteki kızarıklığı azaltmayı mümkün kılan beta karotene sahipti. Ispanak ayrıca bir başka cilt koruyucu olan lutein yönünden de oldukça zengindir.
Turunçgiller ise serbest radikal hasarı ve erken yaşlanmanın doğal koruyucusu olan C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle güneşten korunmak için C vitamini içeren turunçgillerden de bolca faydalanabilirsiniz.
Balık veya bitki bazlı baz tohumlarda bulunan Omega-3'ler de güneş yanığına karşı korumaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özellikler ile cildi esnek tutmayı sağlar.
"GÜNEŞ KREMİNİ SÜRMEYE DEVAM EDİN"
Her ne kadar bu faydalara sahip olsalar da uzmanlar bu yiyeceklerin ek bir destek olduğunu ve güneşten korunmak için kendi başlarına kullanamayacaklarına vurgu yapıyor. Bu nedenle yüksek bir SPF oranına sahip krem kullanmadığınız sürece, tek başına güneşin UV hasarına karşı korunamazsınız.