Ne yazık ki kalabalık bir yerde "yardıma ulaşma ihtimalimiz" daha düşük. Bunun nedeni ise seyirci kalma etkisi" adı verilen psikolojik bir sosyal gerçek. "Seyirci etkisi" bir suça tanıklık etme halinde, sorumluluğu bir başkasına atma olarak tanımlanıyor.
https://www.instagram.com/p/CwMqJGQMmGj/?hl=tr
1968'te sosyal psikolog John M. Darley and Bibb Latané tarafından ortaya atılan bu terim; Kitty Genovese adlı bir kadının yaşadıklarıyla ortaya çıktı. Kitty, tecavüze uğramaktan kaçarken, bıçaklandı ve defalarca çığlık atmasına rağmen caddedeki 37 kişi de Kitty'e yardım etmedi.
Bunu fark eden katil tekrar gelerek, Kitty'i defalarca bıçaklayarak öldürdü. Bu dehşet veren olay o denli şok etti ki; sosyal psikologlar tarafından incelendi ve benzer vakaların birçok defa yaşandığı keşfedilerek bir terime dönüştü.
37 kişinin her birine olaydan sonra "neden bir şey yapmadınız" diye sorulduğunda, "biri yardım çağırmıştır diye düşündüm" cevabını veriyorlar. Üstelik 37 kişiden sadece birinin tam 35 dakika sonra yardım çağırmak aklına geliyor.
Darley ve Latane'e göre; seyirci etkisi iki sebepten kaynaklanıyor. Birincisi, olumsuz olaylarda insanlar, başkalarının da bu olaya şahit olduğunu gördüğünde sorumluluklarını diğer insanların yerine getirdiğini düşünüyorlar. Örneğin; "polisi başkaları aramıştır". İkincisi ise; olayın ciddi olup olmadığına karar verilemiyor.