Siz de benim gibi cildi en ufak bir sıcak gördüğünde hemencecik haşlananlardan mısınız? Uzun bir tatil dönüşünden sonra özellikle Cuma gününden sonra havaların hızla ısınacağı bir döneme gireceğiz. Portekiz'deki 47 derece ölçülen sıcakların bize gelmeyeceğini beklemek son derece iyimser olurdu. Haliyle bırakın havuza, denize girmeyi sokakta yürürken dahi yüz, ense, boyun ve kollar ciddi derecede güneş ışınına maruz kalıyor. İlk başta hissetmediğimiz bu güneş yanığı akşam vaktinde ciltte kuruma, kaşıntı, gerginlik, kızarıklık, soyulma, su toplaması, yanma ve ağrı hissi olarak kendini belli ediyor.
Güneş yanıklarında kendimde de yıllardan beri denediğim ve başarılı olan doğal önerilerim:
1. En önemlisi kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak için bol su içmek.
2. Güneş ışınlarındaki UV-A ışınları cildin alt katmanlarına kadar etki eder ve zararlı oksijen radikalleri oluşturur. Bunları süpürebilmek için antioksidatif beslenme yapmamız gerekir.
3. Tatile çıkmadan 1-2 hafta önce Koenzim Q10, E vitamini, piknogenol (nar) gibi antioksidanlar cilt hasarı gelişimini azaltabilir.
4. En fayda gördüğüm aloe vera bitkisinin etli yapraklarının orta kısmından çıkardığım jel. Hem cildimi nemlendiriyor, hem E vitamini gibi cildin ihtiyacı olduğu doğal antioksidanı içeriyor. Güneş sonrası güneş gören kollarıma, yüzüme, saçımın tepe kısmındaki açılmış bölgeye, boynuma sürüyorum.
5. İkinci faydalandığım doğal bitki sarı kantaron. Sarı kantaron çiçeklerini saf zeytinyağı içinde beklettiğimde cilt yaralarında, yanıkta, güneş tahrişinde doğal antiseptik ve doğal ağrı kesici olarak kullanıyorum. Hem şikayetlerimi dindiriyor hem de iyileşmemi hızlandırıyor. Burada önemli bir ayrıntı; sarı kantaron yağını gece uygulayacağız; gündüz uyanınca sileceğiz. Çünkü içindeki hiperisin maddesi güneş ışınlarına hassasiyeti artırmaktadır.
6. Papatya çayı: 2 poşet papatya çayı 1 bardak kaynatılmış suda ağızı kapatılarak 5-10 dakika demletilip ılıtıldığında vücuda sürülünce güneş yanığı sonrasında oluşan ödem ve kaşıntı azalmaya başlar.
7. Çay ağacı yağının kremi veya sabunu cildi nemlendirir.
8. Lavanta yağını ciltteki yanık üzerine pansuman yapabiliriz.
9. Atkuyruğu içindeki silisyum doku onarımını sağlar.
10. Aynısefa (Calendula, öküzgözü) hem antiseptik hem de doğal ağrı giderici olarak yağını sarı kantaron ile birlikte kullanabiliriz.
11. Elma sirkesiyle aynı oranda soğuk suyu karıştırıp yanık olan bölgeye soğuk kompres yapabiliriz.