Keyifli vakit geçirebilmek ya da enerji toplayabilmek için neredeyse her gün Türk kahvesi içeriz. Bu kahvenin yanında bir de eşlikçileri yer alır. Eşlikçileri olan su ve lokum, çeşitleriyle de sunuma zenginlik katar. Fakat su ve lokumu sadece güzellik katsın diye ikram edilmiyor, arkasında yer alan çok güzel ve kibar bazı sebepler var.
Türk kahvesinin yanında su ikram etmenin ilk rivayeti şu şekildedir;
Eski zamanlarda eve gelen misafirlerin aç mı tok mu olduğunu anlamak için ev sahibi tarafından Türk kahvesinin yanında su ikram ederdi. Misafir eğer kahveden önce suyu içerse bu onun aç olduğu anlamına gelir. Misafir aç olduğunu direkt söylemek yerine bu şekilde kibarca ifade ederdi. Bunun üzerine ev sahibi misafirinin aç olduğunu anlayarak sofra hazırlardı. Fakat su içmek yerine ilk olarak kahveyi içerse misafirin tok olduğu ve sohbet etmek için geldiğini anlamını taşırdı.
Bir başka rivayet ise;
Osmanlı İmparatorluğu dönemine aittir. Padişahın yediği yiyeceklerin zehirli olup olmadığını anlamak için çeşnicibaşıları tadım yapardı. Ancak kahve tek kişilik cezvede yapıldığı için tadım yapmak mümkün değildi. Padişah kahvesini içmeden önce, Türk kahvesinin içine parmağını batırır ardından da suyun içerisine sokardı böylece kahvenin su içindeki dağılımına göre zehirli olup olmadığı anlaşılır ve ona göre padişaha kahvesini içerdi.
Bilimsel açıdan ise şöyle;
Kahvenin içerisinde "oksalat" isimli böbrek taşına neden olan madde yer alır. Böbrek taşlarının %75'i oksalattan kaynaklı oluşur. Kahve içtikten sonra su içilmesi oksalatın vücuttan çıkarılmasına yardımcı olur.
Alternatif olarak da ağzınızdaki tadı temizler, diğer tatlardardan arındırır. Kahvenin tadını daha iyi almanızı sağlar.
TÜRK KAHVESİNİN YANINDA LOKUM İKRAM ETMEK
Rivayete göre, Türk kahvesinin yanında lokum ikram etmek ağırlamadan memnun kalınıp kalınmadığını sorma amacı taşırdı. Misafir, içtiği kahvenin ardından lokumu yerse bu ağırlamadan memnun kaldığını anlamına gelirdi. Eğer lokumu yemezse memnun kalmadığı anlamını taşırdı. Böylece memnuniyeti dile getirmeden sormanın kibar bir yolunu bulmuşlar.
Türk kahvesinin yanında lokum ikram etmenin bilimsel açıklaması ise şu şekildedir;
Türk kahvesi içerdiği kafeinden dolayı vücutta şeker ihtiyacına sebep olur. Şeker ihtiyacının karşılanması için Türk kahvesinin yanında lokum ikram edilir.
Ayrıca kahve içildikten sonra lokum yemek, ağzın tatlanması anlamına gelir.
Böylece "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım" atasözüne karşılık gelir ve sohbetin daha neşeli ve keyifli bir hal aldığı düşünülür.
TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI
Türk kahvesinin içerisinde bulunan antioksidan, kalp sağlığına iyi gelmektedir. Kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürür.
Diyabete yakalanma riskini düşürür.
İltihabı azaltır ve karaciğer yağlanmasına iyi gelir.
Zihinsel fonksiyonları destekler ve konsantrasyonu artırır.
Kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır.
Spor yapmadan önce Türk kahvesi tüketmek, yağ yakımını artırmaya yardımcı olur ve fiziksel performansı artırır.
İçerisindeki antioksidan sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olur.