Çoğu kişinin evindeki klozetlerin beyaz olmasının ardındaki mantığı sizler için araştırdık. İşte temelinde yatan gerçekler…
TUVALETLER GENELDE PORSELENDEN YAPILIR
Porselen sert ve dayanıklı olduğu için klozetlerde kullanılacak iyi bir malzemedir. Pişirdikten sonra yüzey camsı, su geçirmez ve leke tutmaz hale gelir. Bu şekilde, beyaz olmalarına rağmen tuvaletlerin temizlenmesi daha kolaydır.
Porselen yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde beyazlaşır. Ancak kurutulmadan önce bir pigment koyarsanız farklı renklerde tuvaletler yapmak mümkündür. Yine de bu üretim aşamasına birkaç adım daha ekleyeceği için genelde tercih edilmez.
BEYAZ RENK SAFLIK VE TEMİZLİKLE İLİŞKİLENDİRİLİR
Renk teorisine göre, tonlar duygularımızı farklı şekillerde etkiler. Renkleri algılama şeklimizde kültürel veya cinsiyet farklılıklar olsa da, beyaz genellikle temizlik ve saflıkla ilişkilendirilir. Bu nedenle banyolar ve hastaneler genellikle beyaza boyanır. Bu sayede steril bir alan izlenimi verir.
Aynı zamanda, siyah ve kahverengi gibi koyu renkler genellikle olumsuz bir şeyle ilişkilendirilir. Parlak renklerin işe yarayacağını düşünebilirsiniz, ancak olumlu duygular uyandırsalar da bize tazelik hissi vermezler. Ve bu his tuvaletlerde aradığımız bir şeydir.
BU NEDENLE TUVALETLER İÇİN BEYAZ VAZGEÇİLMEZDİR
Beyaz rengin pozitif algısı, onu bir banyo için ideal kılar. Bu araştırmaya göre 20. yüzyılın başlarında güzel ve süslü tuvaletler ortaya çıktı. Ancak modern mağazaların sattığı armatür yelpazesine baktığımızda, klasik beyaz olanlar gibi talep olmadığı görüldü.
Beyaz tuvaletler nötrdür ve her boyuttaki banyoya sığacak kadar hafiftir ve klasik görünümleri her tasarıma uyacaktır. Aksine, siyah bir mekanın havasını bozar ve küçük tuvaletler için yorucu bir görüntü ortaya çıkarır.