Tip 2 diyabet, göz bozukluklarına ve körlüğe, kalp hastalığına, felce, böbrek yetmezliğine, ampütasyona ve sinir hasarına katkıda bulunabilir. Hamileliği etkileyebilir ve doğum kusurlarına da neden olabilir. Tip 2 diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 80'i aşırı kiloludur. Bu kişilerden bazıları morbid obezdir. Fazla kiloyu, obeziteyi ve morbid obeziteyi tanımlamanın standart bir yolu, boy ve kilo bazında vücut yağının bir ölçüsü olan vücut kitle indeksidir (VKI). Ortalama VKI 25'tir. Morbid obezite şu şekilde tanımlanır:
40.0 veya daha yüksek bir VKI, ciddi (veya morbid derecede) obez olarak kabul edilir.
En az bir diğer önemli komorbiditenin (diyabet, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi veya dejeneratif eklem hastalığı) varlığında 35.0 veya daha yüksek bir VKI morbid obezite olarak sınıflandırılır.
BARİATRİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİ
Sadece aşırı kilolu veya obez olan ancak morbid obez olmayan çoğu insan için diyet ve egzersiz genellikle kilo ve sağlık risklerini azaltmanın en iyi ve en güvenli yoludur. Morbid obez veya tip 2 diyabet gibi en az bir komorbiditesi olan obez bir kişi için, sağlık sorunlarının kötüleşmesi veya erken ölüm riski önemli ölçüde daha yüksektir, bariatrik cerrahi ile bu riskler yok edilebilir. İleri derecede obez olan, obezite ile ilişkili diğer sağlık sorunları olan ve geleneksel yöntemlerle kilo veremeyen veya ciddi tip 2 diyabet hastası olan kişiler için uygun bir seçenektir. Bariatrik cerrahi artık morbid obez hastalarında önemli ve kalıcı kilo kaybı sağlamak için tercih edilen tedavi olarak kabul edilmektedir. Bariatrik cerrahi bunu gıda alımını kısıtlayarak ve/veya bazı kalori ve besinlerin emilimini önlemek için sindirim sürecini kesintiye uğratarak yapar.
Kan şekeri normalden yüksek veya diyabet öncesi olan ciddi obez hastalar için bariatrik cerrahi, tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Halihazırda tip 2 diyabeti olan hastalar için, ameliyat şiddetini önemli ölçüde azaltabilir ve bazı durumlarda diyabetli kişiyi iyileştirebilir.
TİP 2 DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tip 2 diyabetin semptomları yavaş yavaş gelişir. Semptomlar yorgunluk, sık idrara çıkma, artan susuzluk ve açlık, kilo kaybı, bulanık görme ve yaraların yavaş iyileşmesini içerebilir. Bazı kişilerde hiçbir semptom görülmez. Tip 2 diyabet genellikle ileri yaş, obezite, ailede diyabet öyküsü, önceki gestasyonel diyabet öyküsü, fiziksel hareketsizlik ile ilişkilidir.
Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kan şekeri testi, tip 2 diyabet için temel yönetim araçlarıdır. Ek olarak, tip 2 diyabetli birçok kişi, kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için bir veya daha fazla diyabet ilacına (hap, insülin ve diğer enjekte edilebilir ilaçlar) ihtiyaç duyabilir.
Diyabet hayati risk taşıyan önemli bir rahatsızlıktır, kontrol altında tutulması zordur, bariatrik cerrahi ile tedavisi mümkündür. Alanında uzman bir cerrahtan destek alınarak kontrol altına alınabilir.