Stresin vücudumuza detaylı etkilerini sizler için araştırdık. İşte kendimizi gergin hissettiğimizde vücudumuzda olanlar.
KALP ATIŞ HIZINIZ VE KAN BASINCINIZ ARTAR
Sesinizi her yükselttiğinizde ve hararetli bir tartışma yaptığınızda kalp atış hızınızın arttığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu, kan basıncınızın da yükseldiği anlamına gelir ve bu nedenle telaşlı görünürsünüz. Yanaklarınız kızarır ve damarlar belli olur. Ayrıca daha ağır ve daha hızlı nefes alırsınız. Bu, oksijen ve besin maddelerinin ana organlarınıza aktarılmasını sağlar. Bazı durumlarda ellerinizin ve ayaklarınızın normalden daha soğuk olduğunu fark edebilirsiniz.
BAĞIŞIKLIĞINIZ DÜŞER
Araştırmacılar geçmişte yaşadığınız hararetli bir tartışmayı hatırlamanın bile bağışıklığınızın savunma gücünü 6 saat boyunca azalttığını buldu. Ve bu özellikle genelde sakin olup nadiren öfkelenen insanlar için geçerliydi. Çok çabuk öfkelenen kişiler, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle daha sık hastalandıklarını fark edebilirler.
ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
Stres altında karaciğeriniz size enerji artışı sağlamak için ekstra kan şekeri (glikoz) üretir. Kronik stres altındaysanız vücudunuz bu ekstra glikoz artışına ayak uyduramayabilir. Kronik stres tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİNİN BOZULMASINA NEDEN OLABİLİR
Hormonların hızla salgılanması, hızlı nefes alma ve artan kalp atış hızı da sindirim sisteminizi bozabilir. Mide asidindeki artış nedeniyle mide yanması veya asit reflü yaşama olasılığınız daha yüksektir. Stres ülserlere neden olmaz ancak riskinizi artırabilir ve mevcut ülserlerin harekete geçmesine neden olabilir.
Stres aynı zamanda yiyeceklerin vücudunuzda hareket etme şeklini de etkileyerek ishal veya kabızlığa yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma veya karın ağrısı da yaşayabilirsiniz.
AĞRILARA YOL AÇABİLİR
Stresli olduğunuzda kaslarınız kendilerini yaralanmalardan korumak için gerilir. Rahatladığınızda tekrar gevşeme eğilimi gösterirler, ancak sürekli stres altındaysanız kaslarınız gevşeme şansı bulamayabilir. Gergin kaslar baş ağrılarına, sırt ve omuz ağrılarına ve vücut ağrılarına neden olur. Zamanla bu, egzersiz yapmayı bırakıp rahatlamak için ağrı kesici ilaçlara yönelmenizle sağlıksız bir döngüyü başlatabilir.